Най-важното е дали българските граждани вярват на съдебната система, коментира журналистът Стояна Георгиева

 

Тази седмица електронното издание Mediapool публикува статия със заглавие: „Европейската комисия настоя за обективна проверка на „Яневагейт” и оттегляне на главния прокурор Сотир Цацаров”. 

 

В отговор на запитване на медията Европейската комисия заявява, че независима проверка на „Яневагейт” може да се направи, единствено ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от процеса.

 

По този повод главният прокурор отправи искане за изразяване на позиция до официалните представители на Европейската комисия. В четвъртък представителството на ЕК в България му отговори, че „медийни публикации, които твърдят, че ЕК призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни”.

 

В предаването „Часът на Милен Цветков” главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева заяви, че няма противоречие между публикацията на електронното издание и становището на Европейската комисия.

 

Тя обясни, че медията се е обърнала към ЕК, защото доверието на българските институции е разклатено. Георгиева добави, че най-важното е какво мислят българските граждани по този въпрос и дали вярват на съдебната система. Журналистката Ива Николова каза, че според нея в момента всеки от замесените в подслушването се спасява поединично.