Борисов поиска от кметовете да вдигнат ставките

 

Кметовете да вдигат данъци. Това поиска премиерът Бойко Борисов от новоизбраните градоначалници от ГЕРБ. 

 

А разпределението на държавните пари за догодина предизвика скандал в парламента. Ще плащаме ли повече за колите и жилищата си? 

 

Според Борисов се случва така, че рано или късно всеки кмет почуква на премиерската врата - за да иска пари. Оттам – препоръките. След тях кметовете бяха понахокани.

 

"Не искате да си съберете парите от таксите, щото искате да сте готини. Ама и ние така искаме", изтъкна премиерът. 

Още по темата

Шанс да останат "готини" ще получат само кметовете на малки общини.

 

"Малките населени места съм готов и на нула процента ставка да са, за да задържим хората там. Ама не може да живееш на жълтите павета, да се возиш на метро, и така нататък, и да искаш данъците да са ти като на село. За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лев", смята Борисов. 

 

А много градоначалници, оказа се, са изпълнили премиерската повеля да вдигат данъци още преди да са я чули.

 

Премиерът, видно е, остава в очакване да види резултатите от беседата си с кметовете. Всички общини трябва да са готови с проектите си за бюджети до края на годината. 

 

Заради призива за по-високи данъци Нова провери какво реално ни готвят кметовете за догодина. Като цяло засега намеренията на повечето кметове е да не променят данъците.  

 

В София предложението засега е да се запазят същите данъци и такси. Без промяна ще остане и във Варна.


В Пловдив ще падне данъкът за автомобилите  – с между 9% и 13%. Бургаската администрация пък още изчислява, но  очакванията са, че там ще има увеличение. 


Жителите на Сливен и Пазарджик обаче ще плащат по-високи налози от догодина. Плановете в Сливен – данък сгради ще се увеличи до 50%, такса смет с между 50 и 60 на сто. По-висок ще е и данъкът за колите.

 

Драстичен скок за автомобилите се предвижда в Пазарджик. Най-голямо ще е увеличението за коли от средин клас. За някои модели налогът ще е колкото за 22-местен автобус – между 100 и 200 лева. 


Добри новини за Кюстендил и Благоевград. Там местните данъци и такси ще останат непроменени.