Районът около Терминал 1 е отцепен

 

Съмнения за поставено взривно устройство в бус с белгийска регистрация опразниха Терминал 1 на Летище София. Сигналът е подаден на телефон 112 около 12:50 часа, но все още няма официално потвърждение за това, че е намерено взривно вещество или взривно устройство.  

 

Бусът е изтеглен в платения паркинг до терминала, където специализираните органи проверяват съдържанието на намиращия се в него багаж. Изпълнителният директор на летището Христо Щерионов също заяви, че няма открито взривно вещество до момента. Спецекипи с помощта на робот проверяват багажа на микробуса. 

 

„Извършват се оперативни действия от ДОТИ, за да се установи дали има взривно вещество в буса, открит до Терминал 1. По процедура, съгласувана с Граничната полиция, се проверяват всички превозни средства, които са на територията на паркинга повече от 12 часа. При рутинна проверка с полицейскo куче са се породили съмнения за наличие на взривно устройство в този бус с белгийска регистрация. Проверката продължава”, каза още той. 

 

 

"Бусът е докаран в 5:00 часа сутринта. Човекът, който го е оставил на паркинга, е излетял". Това заяви Антонио Ангелов, шеф на Гранична полиция. Пуснатото куче е реагирало на взрив, след това и техническо устройство също е реагирало. Затова е започнала рутинна проверка на ДОТИ.

 

"Ако се установи, че няма взривно вещество, ще се направи оглед и ще се съобщи на собственика му, за да дойде и да си го прибере", уточни Ангелов. 

 


До този момент не е открито самоделно взривно устройство, съобщиха и от МВР. 

 

Ръководството на летището взе решение Терминал 1 да остане затворен до полунощ. Всички пристигащи и заминаващи полети са пренасочени към Терминал 2.  От аерогарата призовават всички пътници да следят интернет страницата на летище София, където ще се публикува актуална информация.

 

 

Репортери: Надя Ганчева, Николай Василковски, Живко Константинов