Това е записано в нов Закон за ипотечните кредити, подготвен от финансовото министрество

 

14 дни за размисъл преди да теглим кредит за жилище. Това е записано в нов Закон за ипотечните кредити, подготвен от финансовото министрество.

 

В този период банката ще е задължена да не се отмята от думата си, че ще ни отпусне заем, а ние ще можем да решим дали сме съгласни на условията й или не. Ако сме решили и преди да са минали две седмици, можем да подпишем договора.

 

Това предвижда нов Закон за заемите за жилища, предложен от финансовото министерство. Новите правила ни доближават до Европа и ще гарантират на гражданите, че ще знаят повече, преди да се обвържат със заем за жилище.

 

Преди да попълним, ще четем повече. Банките ще са длъжни да дават информация за рисковете, които поема човекът, когато тегли кредит за жилище. Вече ще се плаща, ако искаме от служителя на банката да ни насочи кой кредит да изберем.

 

„Банката се ангажира със съвет и после носи отговорност”, коментира председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов. На по-строги правила ще се подчиняват и кредитните консултанти. Те ще се вписват в регистър на БНБ и ще се знае кой съветва хората законно и кой - не.

 

За да е по-ясно за хората, колко ще струват на година лихвите и всички такси по кредита ще се изчисляват по обща формула. Така клиентите ще могат да сравняват по-лесно различните оферти на банките.

 

Христо Иванов вече е напред в ипотечната процедура с банките. Остава му да си намери жилище. Вече има предварителна оферта от банка колко ще му струва да си изплаща жилището.

 

„Всички оферти ми бяха пратени по мейл, но те не варират чак толкова много. Не беше трудно да преценя”, обясни Христо.  Намеренията му са да изтегли 65 000 евро и да ги върне за максимум осем години. „Много се надявам по-рано да го изплатя и да се отърва от това бреме”, призна той.

 

Христо и всички, които ще теглят заем  след него няма да плащат такси за предсрочно погасяване на ипотечния си кредит след първата година. Това важи и сега. Новият закон за ипотечните кредити трябва да бъде приет най-късно до 21 март догодина.