Проверяваме изправността им в специален регистър

 

 

Държавата затяга контрола върху асансьорите. До средата на следващата година всички съоръжения ще са вкарани в електронен регистър. Така за секунди ще проверяваме изправността на асансьорите, в които се возим. Мерките се въвеждат след поредицата инциденти, част от които завършиха със смърт. 

 

Съвсем скоро всеки от нас ще може да провери дали асансьорът, в който се вози, е изправен. Това ще става с уникални номера, изписани на холограмен стикер във всяко едно съоръжение. Въвеждайки номера в електронния регистър всеки от нас ще може да провери коя е фирмата, която поддържа асансьора, кога последно е проверяван и дали има технически неизправности. 

 

19 август 2014 г. Във фаталната сутрин Мария тръгвала за работа. Плановете й се променят за секунди, след като с гръм и трясък полита с бясна скорост от деветия етаж към шахтата на асансьора. 

 

Почти година и половина по-късно помни всяка секунда от зловещия полет в блока на „Цариградско шосе”. След инцидента виновни няма, а държавата се зае да повиши контрола. 

 

Година и половина след трагедията ще следим за безопасността на асансьорите в електронен регистър – само с номера на асансьора, изписан на стикер в кабината.

 

Ако информацията в регистъра се разминава с това, което виждаме в кабината, можем веднага да подадем сигнал до инспекторите. Ако в кабината стикер липса, асансьорът почти сигурно е опасен, предупреждават експертите. Ако съоръжението не е регистрирано, следват глоби и спиране. Не е изключено да се отнемат и лицензи.

 

През следващите няколко години ще бъде въведен и стандарт за асансьорите, така че да отговарят на общи изисквания спрямо европейските норми. Съоръженията, които не отговарят на тези критерии, ще бъдат спирани.