За лечението, което трогна цяла България

 

Добра новина пристигна от съседна Турция! 2-годишният Валери успешно премина през първия си курс на химиотерапия. Стотици хиляди българи станаха съпричастни с историята на момченцето, страдащо от рядка форма на тумор в мозъка.

 

Още по темата

Буквално за броени часове хора от цяла България събраха огромната сума от над 300 хиляди лева и помогнаха Валери да замине на лечение в Турция. Всеки ден зрители ни питат какво е състоянието на детето към този момент.


През месец август тази година едно жизнено дете получава най-тежката диагноза - тумор с размери около 8 сантиметра. Изключително рядък и агресивен. 

 

На 8-ми ноември сълзите на неговите родители стигнаха до домовете на стотици хиляди българи. А по-малко от 24 часа по-късно цялата сума за лечението на Валери вече е събрана. 

 

След 10 дни Валери успешно приключва първия етап от лечението - с любимата си детска песничка. Спокойствието за родителите трае кратко. Само ден след изписването от болницата, Валери отново се връща там. Изследванията на кръвта му са показали опасно нисък хемоглобин. Детето е прието в болница и се налага да му прелеят кръв. Преливането е успешно и днес момченцето вече заспива без системи - в хотелската стая. 

 

"Вече е зачервил бузки, вкъщи сме, храним се, носим маски непрекъснато, като сме около него. По-спокоен е. Лекарите изрично ни предупредиха, че понеже имунната му система е много слаба и не е желателно да пътуваме, така че до следващата химиотерапия ще сме тук", споделя майката Виделина. 

 

А тя започва малко преди Коледа. Първата Коледа, която Валери ще прекара извън дома си - но заобиколен от любов - тази на семейството си и на цяла България. А борбата продължава и в утрешния ден. И в този след него. И ще продължи поне до другата Коледа. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова