Едно на всеки 6 евро в Европа е платено с карта

 

Един на всеки 12 лева, които харчим, е платен с карта. Това показват европейски данни на компания за картови разплащания. Според проучването, ако преди години пазаруването е било по-скоро търговия, сега е повече емоция, особено за младите хора.


Колкото и емоционално да харчим, трябва да имаме предвид, че когато не виждаме парите и пазаруваме с карта, сме склонни да се увличаме, доказва проучването. У нас са издадени около 3 милиона и 420 хиляди дебитни карти, като едно плащане с тях е средно по 74 лева.


Компаниите за картови разплащания обясняват, че потребителите, които пазаруват по няколко начина - и на гише, и онлайн, и с карта, и кеш, харчат с между 15 и 30 процента повече, защото губят дирята на парите.


С карта вече може да се плаща почти навсякъде. Влизаш, плащаш... и си тръгваш. Проблемът: мислиш, че не си похарчил толкова, колкото реално си.


Дебитната карта на Димитър Дешев влиза в българската разплащателна статистика всеки ден. Първо заради супер маркета, после заради мола, накрая - заради самолетни билети, платени онлайн.


„Когато не ги виждаш, харчиш повече, когато ги имаш кеш, по едно време виждаш как свършват, те и другите свършват, де, но не ги виждаш”, казва Димитър Дешев.


Димитър вади картата за покупки обикновено над 50 лв. И не носи много пари в себе си.
Според икономистите, картовите раплащания са по-разпространени при хората с по-високи доходи.


„Хората, които получават високи заплати, получават заплатата си по банков път, а хората с по-ниски заплати и до ден днешен получават заплатите си кеш и е нормално да не използват толкова електронни услуги”, казва Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.


Освен класическите дебитни карти, се увеличава броят и на безконтактните, които не изискват ПИН, за да платиш. Еврошампионът за миналата година е Великобритания, където са издадени близо 50 млн. безконтактни карти. Следват я Франция, Полша и Испания.


„България все още е на дъното в ЕС по безкешови разплащания”, казва още Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

 

По данни на търговците, с карта най-често плащаме за храна, пътувания и забавления.


Прогнозите на компаниите за картови разплащания са, че до 2020 г. ще има 28 милиарда устройства, свързани с интернет, чрез които ще можем да харчим - ПОС терминали и мобилни приложения.


А всеки пети българин взима кредит за коледните подаръци. Това показват данните от ново проучване на  компания за бързи кредити. Повече по темата гледайте във видеото.