Това обясни заместник-министърът на земеделието Георги Костов

 

Държавните горски предприятия си поръчват скъпи джипове всеки на цена до 200 000 лева. Заместник-министърът на земеделието Георги Костов обясни в ефира на Нова, че инвестицията се изплаща, защото луксозните машини се търсят от платежоспособни туристи. 

 

Три от луксозните джипове вече са поръчани. Един от тях е доставен. Този на Югоизточното държавно предприятие в Сливен. Неговият директор обясни, че дори в момента автомобилът вози група чужденци.

 

Интерес на туристите - това е основен аргумент на всяко от 4-те предприятия, за които са поръчани автомобилите за по 200 000 лева. 

Още по темата

 

„Можем и с „ниви”, можем и с „ласки”, но те искат лукса", обясни Константин Недев, зам.-директор на ЮИДП-Сливен. 

 

„Когато идват на организиран ловен туризъм скъпи туристи, не може да ги вземеш от летището с автомобил, който е някаква стара „нива” или раздрънкан джип”, заяви доц. Георги Костов, зам.-министър на земеделието и храните. 

 

На територията на югозападното предприятие пък има 5 ловни стопанства, годишно там ловуват минимум 100 туристи. Приходите от това са над 1 милион лева. 

 

За разлика от Благоевград джиповете за останалите предприятия са с екстри, достойни за държавен глава. По този начин са заявени и в обществените поръчки. Според опитни офроудъри обаче точно такива возила няма да издържат на натоварването в гората.

 

В поръчката прави впечатление и едно специално изискване- да има монитори на задните седалки. Според държавните служители им трябвали, за да пращат мейли по време на път. 

 

Земеделското министерство вчера обясни, че няма да спре търговете, защото инвестицията ще бъде изплатена. Днес министър Десислава Танева отказа да коментира темата, включително и появилите се информации за конфликт на интереси при доставката на луксозния автопарк.