Те поискаха повече пари за майчинство и детски надбавки

 

Майки от цялата страна излязоха на протест днес. Поводът за недоволството им е новият държавен бюджет.

 

Майките настояват парите, които се получават през първата година от майчинството, да се определят на базата на заплатата в предходните 18 месеца, а не на база доходът за 2 години назад. И още - през

Още по темата

втората година от отглеждането на детето да се получават не по 340 лева, както е заложено, а по 420 лева месечно - колкото ще бъде минималната работна заплата от догодина. Майките настояват също детските надбавки да са за всички деца, без значение от доходите, а размерът им да е 60 лева.


"Децата на България - изчезващ вид". С това послание десетки недоволни майки подредиха детските си колички пред сградата на парламента. 

 

Диалог с управляващите лице в лице - на това се надяваха майките, а протестът им продължи под прозорците на групата на ГЕРБ. Въпреки липсата на отговор, те не се отказаха и заеха места пред входа на парламента. Отговор все пак имаше - макар и задочно. 


"Исканията им са за няколко милиарда лева. Трудно е да кажеш на една майка, че няма да има възможност за повече от това, но това са възможностите на бюджета", коментира Ивайло Калфин.

 

Социалният министър нарече исканията на майките "ултимативни": "Ако искаме повече средства или трябва да е по-голям бюджета с по-големи данъци или трябва да се разпределя по друг начин. Намерили сме някакъв, според мен, добър баланс". 

 

След час, прекаран в обиколки около парламента, студът надделя и майките се разотидоха с обещанието скоро да се върнат пак. Макар и малобройни, протести днес имаше и в още 20 града в страната. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова