Тя стана най-четената и споделяна статия в социалната мрежа вчера

Речта на Лозан Панов заля Facebook и стана най-четената и споделяна статия в социалната мрежа вчера. 

 

Председателят на Върховния касационен съд държа реч по случай 135-годишнината от основаването на институцията. В обръщението си Панов призова съдиите да кажат „не” на страха и да не допускат мълчанието да ги „превърне в страхливци”. 

 

„Сигурно на мнозина ще им се стори, че съм голям наивник, че се надявах това честване да се превърне в двоен празник, който да надхвърли рамките на институцията. Става дума за гласуваните промени в Конституцията от парламента, с които трябваше да започне връщането на властта в институциите, тоест разрушаването на статуквото”. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) в реч по случай 135-годишнината от основаването на институцията.

 

„Усилията, които бяха положени през последните седмици за спъване на реформата са напълно обясними, защото именно съдебната система е тази, която би могла да върне държавата на нейните граждани.

 

Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат”, заяви Панов.

 

„Непрекъснато тиражираната лъжа, че начинът, по който се избира ВСС и колегиите във ВСС не е толкова важен, защото тепърва предстоят промени в различни закони и кодекси, които са много по-съществени за реформиране на съдебната система, не я прави истина”, каза още председателят на ВКС. „Каквито кадри влязат в състава на съдебния орган, такива ще бъдат отглеждани и възпитавани в цялата система. Членовете на ВСС се възпроизвеждат надолу по веригата и затова как и какви хора се избират във върховния орган на съдебната власт е най-важната стъпка, за да започне промяната в цялата система. Хората осмислят институциите и затова техният правилен подбор е най-важната стъпка по пътя към промяната, а не непрекъснатите промени в закони за пред Брюксел, чиято цел винаги е да се печели време”, коментира Лозан Панов.

 

„Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и разбира се – съдебната система. Действията й не се огласяват, а се държат в тайна, грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват, противниците й се преследват докрай, а тайните й са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Именно съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото”, според председателя на ВКС.

 

"Нека кажем "не" на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: Стига вече толкова", завърши Лозан Панов.

 

Цялата реч гледайте във видеото!