Стикери трябва да имат всички коли в южната ни съседка

 

Винетки ще има и в Гърция. Въвеждат специални стикери с чип за всички коли в южната ни съседка, включително и тези с чужда регистрация. Така ще отпадне плащането на тол такси по магистралите.

 

Още по темата

Със специален стикер-винетка, който ще включва и чип, ще се движат всички превозни средства в Гърция от 2016 г. Целта е правителството да следи и контролира чрез използване на съвременни електронни средства дали притежателите на автомобили са платили пътен данък, застраховка и дали са минали технически преглед.

 

Според проектозакона мярката ще бъде задължителна не само за гръцките автомобили, но и за автомобилите с чужда регистрация, които влизат в Гърция. Техните водачи ще трябва да се снабдяват със стикера на границата. Цената ще се определя в зависимост от времето на пребиваване в страната.

 

Проверките на превозните средства ще се извършва в различни части на пътната мрежа от патрул, който ще бъде оборудван със специални устройства за контрол. Финансовите ползи от този проект се очакват да бъдат големи, тъй като всяко превозно средство ще се проверява и контролира лесно за това дали са платени задълженията към държавата.

 

Предвижда се мярката да влезе в сила през 2016 година. Цените на различните видове винетки още не са обявени.

 

Репортер: Бойка Атанасова

 

А дали тол таксите ще заменят винетките и в България?