От утре можем да си купим от новите стикери за догодина

 

От утре, вторник, можем да си купим от новите винетки за догодина. От 2016 г. годишната пътна такса за леки автомобили вече ще бъде 97 лева, месечната 30, а седмичната ще ни струва 15 лева.

Още по темата

 

Новите стикери са с допълнителна защита. Всяка винетка има уникален пореден номер, както и случайно генериран код.

 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че в бъдеще винетните такси ще поскъпват още. Сегашното рязко увеличение на таксите се наложило, тъй като повече от 8 години цените на винетките не са се променяли. В същото време средствата, които се събират от винетки не са достатъчни.

 

От началото на годината от пътни такси са събрани над 225 милиона лева. За сравнение - само за възстановяване на пътната мрежа за необходими повече от 720 милиона лева, а средствата, които се додават от държавния бюджет, също не достигат. Очаква се с по-скъпите винетки да влязат допълнителни 400 милиона лева в бюджета за възстановяване и поддръжка на пътищата у нас.

 

Припомняме, че срещу поскъпването на винетките имаше протести на няколко места в страната. Тогава обаче министър Лиляна Павлова заяви, че купуването на винетка ни дава право да използваме пътната мрежа, но не ни задължава. Тя уточни още, че парите, които получаваме от Европа отиват само за построяването на нови пътища, но не могат да се използват за ремонти и поддръжка.

 

Видео: БГНЕС