Старите годишни важат до края на януари

 

Годишният стикер за леки автомобили вече ще струва 97 лева, спрямо 67 лева до момента. Месечната винетка поскъпва двойно и вече ще струва 30 лева. При седмичната увеличението е с 5 лева и вече ще плащаме 15 лева. 

 

Увеличаването на цените на винетки вече предизвика недоволство на много места в страната, но така или иначе е факт. Причината е, че повече от 8 години цената на винетките не е променяна. 

 

Още една магистрала. Президент, премиер и двама министри откриха последния ЛОТ на „Марица”. И така връзката с магистрала „Тракия” е вече факт. 

 

„Пускаме магистрала, която от десетилетия чакаме, има-няма 35 години”, заяви Борисов вчера. 

 

Години чакане, но има-няма два месеца и настилката на магистрала „Марица” вече се напука. Причината: по време на работата заради обилни валежи река Банска придошла. Наносите ѝ запушили дренажната система в участъка. 

 

Ежемесечно минават контролни проверки на пътната агенция. Проверява се всичко по магистралата и ако констатирани дефекти, фирмата трябва да бъде достатъчно добра да си ги отстрани”, заяви инж. Лазар Лазаров, Агенция „Пътна инфраструктура”. 

 

Напуканият участък на „Марица” вече е ремонтиран за сметка на строителя, защото пътят е в гаранция. Но за ремонта на старите пътища трябват пари от държавата. Или по-точно от нашите пари с данъците и таксите от винетките, които плащаме. 


 
„Който пътува и желае да пътува по републиканските пътища, трябва да закупи своята винетка, ако има желание да пътува. Тя не е задължителна, тя е избор”, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. 

 

Това обаче ще е едва първото поскъпване на винетките. 

 

„Изчисленията, анализите показват, че реалната цена на винетките за леки автомобили е 150 лева”, заяви още Павлова. 

 

Новите винетки имат и по-добра защита. Всеки стикер има специален елемент, пореден номер, както и случайно генериран код. 

 

От началото на 2016-та винетки се въвеждат и в Гърция. Специалните стикери с чип ще бъдат за всички коли в южната ни съседка, включително и тези с чужда регистрация. Така ще отпадне плащането на тол-такси по магистралите. 

 

Колите, които влизат от България ще трябва да купят стикер при минаване на границата. Цената ще се определя в зависимост от продължителността на престоя в Гърция.