Предложението е на депутати от Реформаторския блок

 

Винетки – и за шест месеца - това предлагат депутати от Реформаторския блок с промяна в Закона за движение по пътищата. Според вносителите много шофьори използват автомобилите си сезонно или не пътуват извън населени места в есенно-зимния период. Така са принудени да плащат за услуга, която не ползват през половината година. А цената на четири и повече винетни стикера е по-висока от тази на годишната винетка. 

 

Още по темата

Ако предложението бъде прието, в продажба ще бъдат винетни стикери със срок от една година, шест месеца, един месец, една седмица или един ден. Идеята е то да влезе в сила от края на март следващата година. 

 

От Агенция „Пътна инфраструктура” обясниха за Нова телевизия, че в европейската практика няма 6-месечни винетки. 

 

Вносителите предлагат и по-евтини винетки за автомобилите, които отговарят на екостандартите. Засега такова облекчение има само за шофьорите на тежкотоварни автомобили. Идеята е по-ниската цена на стикерите за екоавтомобилите да стимулира опазването на околната среда. 

 

От вчера в продажба са винетките за 2016 г. С решение от началото на ноември цената им през новата година се повишава от 67 лева на 97 лева. Прогнозите са приходите от продажбата на стикерите през 2016 г. да се повишат със 73,5 млн. лева. През следващата година винетки трябва да плащат шофьорите на леки коли, а за тировете да се плащат тол такси. Плащанията ще стават по електронен път.