Най-много кредити се взимат в София, най-малко - в Смолян

 

Ремонт на кредит. Това е най-честата причина, българите да прибягват до потребителски заем. И ако за това семействата често са единодушни, то за другите харчове - мъжете и жените имат доста различни приоритети при тегленето на кредит. Какви са те?

 

Дамите теглят потребителски кредит най-често, за да покрият неотложни плащания за образование, някоя здравна услуга - например - зъболекар, както и за семейни тържества - кръщенета, абитуриентски балове, юбилеи. И ако заемът на жената отива основно за семейството, този на мъжа отива най-често за автомобила му. Както и за - забележете - за забавление.

 

Освен между мъжете и жените - сериозна разлика има и при отделните градове. Шампион по потребителски кредити е София, следвана от Пловдив, а най-малко на този тип заеми се разчита в Смолян и Търговище.

 

И дамите, и господата теглят поравно. Въпросът обаче е кой харчи по-добре.  

Още по темата

 

За стоки на изплащане от другата страна на телефонната линия ней-често отговарят мъже. Така е не само у нас, но и на запад.

 

„Мъжете са си мъже. Какво искат – коли, технологични джаджи, понякога обединяване на старите дългове. Точно обратното – жените се фокусират върху грижата за семейството, здравето и образованието, както и празненствата, които са много важни за вас, българите”, казва Мишел Фуйе, изпълнителен директор на компания за потребителски кредити.

 

И ако в София се теглят 20% от потребителските кредити у нас, не така стоят нещата в Смолян, например.

 

„Тази цялата бумащина, всичките тези документи са от банката”, казва Анета.

 

За Анета, Светослав и двете им деца, всичко започва така.

 

„За голямо жилище мечтаехме, да имат децата къде да живеят”, обяснява Светослав.

 

Теглят ипотечен кредит и няколко потребителски – за да обзаведат мечтания дом.

 

„Както си вървеше работата, все да се приказва за криза, фалира фирмата, приключи бизнесът”, казва още Светослав.  

 

Сега не могат да плащат нито една от вноските. И днес са напът да изгубят дома си.

 

„Както си бил отгоре, изведнъж усещаш, че си на дъното… И то – не на дъното, а на дъното на дупката. И мъчиш главата да изкараш нагоре, и не можеш да излезеш по никакъв начин”, обяснява Светослав.

 

От това не е застрахован и никой в столицата. Но по-трудно е да изплуваш в малкия град, убедени са Анета и Светослав.

 

„Реалността е, че в големите градове като София и Пловдив, средният доход на хората е много по-висок. Същото е и във Франция. Когато живееш в Париж, печелиш много повече пари, отколкото в страната”, казва главата на семейството Светослав.

 

И в големия, и в малкия град обаче, смятат специалистите, всичко е въпрос на дисциплина.

 

„Всички потребители знаят колко точно могат да си позволят. Така че в 99% от случаите, нашите потребители идеално си дават сметка колко могат да върнат”, казва Мишел Фуйе, изпълнителен директор на компания за потребителски кредити.

 

Анета и Светослав знаят колко трябва да върнат, но без работа, сега им остава да се надяват на чудо.

 

Репортер: Яна Николова, Анелия Веселинова

 

Един на всеки 12 лева, които харчим, е платен с карта. Това показват европейски данни на компания за картови разплащания. Според проучването, ако преди години пазаруването е било по-скоро търговия, сега е повече емоция, особено за младите хора. Повече по темата гледайте в прикаченото видео: