Докога ще чакаме спешна помощ с часове?

 

Нови правила за работа на Спешната помощ у нас предвиждат въвеждането на кодове, от които ще зависи времето, за което линейката ще трябва да стига до посочения от пациента адрес.

 

В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига за не повече от 8 минути. 

Още по темата

 

В категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути. 

 

Зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа. 

 

Възможно е да стигаме за 8 минути, стига само да има достатъчно екипи, които да работят”, заяви в ефира на „Събуди се” д-р Горанов от Спешната помощ в Монтана.

 

Шофьор на линейка от същия център обаче каза, че достъпът до селата в региона е много труден заради лошата пътна инфраструктура. 

 

Д-р Горанов обаче каза, че въпреки всички опасности по трасето, линейките се стараят да се отзовават на сигналите за максимум 20 минути.


Адмирации за министър Москов, че се опитва да наложи европейски норми. Това обаче ще стане бавно и мъчително, защото има много фактори, които влияят”, коментира д-р Аспарух Льондев от Спешната помощ в Сапарева баня.


Още по темата гледайте във видеото.