Идеята е тировете да плащат за изминато разстояние, а леките коли - за време

 

Държавата планира да започнем да плащаме всички пътни такси по електронен път, но все още не е избрала начинът, по който това да се случи. 

Още по темата

 

Засега е сигурно - бариери няма да има. Най-вероятно ще можем да плащаме онлайн, със SMS, на бензиностанциите и на митниците. Идеята е тировете да плащат за изминато разстояние, а леките коли да плащат за време като купуват електронна винетка за всички пътища

 

„Всеобхватното прилагане на системата предполага и засилен контрол и по-тежко администриране”, коментира Иван Бойков от Камарата на строителите в България.

 

Ако плащането остане за всички пътища – контролът най-вероятно ще става със сателитна система, която ще ни следи и начислява такси за всеки изминат участък.

 

Един от вариантите е държавата да ни контролира дали плащаме таксите чрез трафик камерите по пътищата на страната. Възможно е обаче таксуването да става и на пунктове по пътищата, оборудвани с камери и антени.

 

След като държавата се спре на конкретен вариант през следващата година ще бъде обявена и обществена поръчка за фирма, която да въведе новата система за електронно плащане по пътищата на страната.