Наш потребител ни изпрати снимки на такъв автомобил

В „Моята новина” получихме снимки на скъпа кола, на предното стъкло на която пише, че е собственост на Варненската митрополия. 

 

„Срещнах въпросния автомобил по улиците на Варна и се питам има ли нужда Варненската митрополия от подобен автомобил?”, се пита зрителят, който ни е изпратил кадрите.

 

„Варненска и Великопреславска митрополия, митрополит Йоан, както и свещениците от епархията НЕ ПРИТЕЖАВАТ такъв личен или служебен автомобил”, съобщиха днес на официалната си интернет страница от митрополията. Пред Нова те уточниха, че колата не е собственост и на администрацията. 

 

Още по темата

Припомняме, че през 2011 година избухна голям скандал около вече покойния митрополит Кирил. Той публично демонстрира, че се вози в луксозна лимузина "Линкълн", получена като дарение. Митрополитът не пожела да обяви, кои са дарителите, защото те искали анонимност.

 

Големият обществен интерес към новия автомобил на митрополията предизвика истински гняв в свещениците. Стигна се дотам, че един от тях – отец Иван, нарече журналистите „жалки". Според духовника приемането на такъв подарък по време на пост не е необичайно.

 

Лимузината е модел 2012-а година и струва малко над 35 хиляди долара. Луксозният автомобил е единствен по рода си у нас и владиката се хвалеше, че само американският президент се вози в такъв.

 

След скандала митрополитът остана без автомобила си, което пък предизвика група млади хора да направят символична акция, с цел да му купят нов.