Омбудсманът предлага те да бъдат забранени със закон

 

Омбудсманът Мая Манолова срещу събирачите на дългове. Тя поиска компаниите, които събират дълговете за ток, вода, парно или телефон, да бъдат забранени със закон. 

 

Според Манолова не е правилно малки задължения на гражданите да се искат след 10 години от фирма-посредник. Според нея, гражданите вече избягват да завеждат дела срещу

Още по темата

институциите, защото после плащат за тях. Обяснението на колекторските фирми: работят по закон и успяват да съберат до 80% от възложеното. 

 

Да ти вземат парите, които нямаш - това работят колекторските фирми. И обикновено са склонни да преговарят - за вноски и дати. Друго казва новият омбудсман. Затова е решила: ще предложи на депутатите да забранят фирмите за събиране на вземания със закон, когато става дума за обществени услуги.

 

"Самото същестуване е начин техните собственици да се обогатяват на гърба на гражданите, защото си начисляват хонорари, такси. Оставям настрана мутренските начин на въздействие, които използват част от тях", посочва омбудсманът.

 

Колекторите обаче не са съгласни, че гражданите плащат услугата. Когато фирма си поръча събирач на вземанията, услугата си плаща тя.

 

Ако търсенето на парите се забави много, следва лихва, която е законна. Това е сполетяло Ангел Савов, който има неиздължени 5 лева и 42 стотинки от 10 години на мобилния си оператор. Преди 10 дни му съобщили, че дължи 136 лева.

 

Фирмите за събиране на вземания изчисляват, че средно просрочията за неплатен телефон са между 50 и 100 лева, а закъсненията при невнесена вноска за кредит могат да стигнат и 30 хиляди лева. Но и другаде в Европа колекторите са предпочитани. Пример: Великобритания, където дори общините възлагат на колекторските агенции да им събират местните данъци и такси. 

 

Засега мобилните оператори не коментират предложението на Мая Манолова, а от "Топлофикация"-София обясниха, че от десетина години събират парите си със свои сили. 

 

След празнците колекторските фирми канят омбудсмана на среща, за да не си говорят за събиране на пари през медиите.