Омбудсманът гостува в студиото на "Здравей, България"

 

„Смятам да направя промени в специалните закони, които да забранят на дружествата, извършващи обществени услуги, да ползват услугите на колекторски фирми”, заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

Тя представи няколко примера със „Софийска вода”, „Топлофикация”, електроразпределителните дружества, мобилните оператори, различни пощенски услуги, които „се регулират по специални закони, но така или иначе част от тях са монополисти на пазара”.


„Проблемът е, когато един дълг излезе от доставчик на обществени услуги и отиде при колектор, той нараства в пъти и то заради лошите практики, които осъществяват колекторските фирми. Те си начисляват основно юрисконсултски и адвокатски възнаграждения, които са в размер на по няколкостотин лева в зависимост от основното задължение. Напоследък забелязвам следната практика – поникнали са като гъби арбитражни съдилища, които в практиката си обикновено защитават кредитора. А когато то мине през арбитражен съд без надлежно уведомление на длъжника, човекът на практика не може да направи възражение за това, че е платил, или че сумата не е правилно изчислена, или че е изтекла погасителната давност. И в крайна сметка той е осъден, без да може да се защити. Това е на ръба на закона”, категорична е Мая Манолова.


„Истинският проблем е тоталното неуважение, пренебрегване и нагло отношение от страна на монополните дружества”, добави омбудсманът и попита: „Какво означава един контрагент, който ти дължи 5 лева от 2006 г., ти да го дадеш на събирач на дългове?”

 

Тя се зарече да следи изкъсо процеса по подаване на заявления за обезщетения от столичани, които останаха без ток над 30 часа заради авария на ЧЕЗ.


„Вчера внесох жалба в Конституционния съд, с която искам да бъдат отменени текстовете в Закона за акцизите и данъчните складове, които поставят в по-неблагоприятен режим собствениците на малки обекти за дестилация от големите винпроми. И това е за нарушаването на правата на малките, третирането им по различен, неблагоприятен начин в сравнение с големите”, заяви тя и попита с какво е по-различна работата на малките казанджийници от тази на големите винпроми.

 

"Ще ги атакувам заради това, че е нарушен принципът на Конституцията за създаване на еднакви правни условия на производители, които извършват еднаква или сходна дейност. По нищо не се различава дейността на малките от големите производители и не трябва малките да бъдат санкционирани без ясни мотиви”, категорична беше Мая Манолова.

 

Припомнете си как столичани останаха без ток: