Заседанието на Централния съвет на ДПС е незаконно, твърди той

 

Никой не е поискал оставката на Местан и той не я е подал. Това  стана ясно от думите на  председателя на ДПС Лютви Местан на изненадваща пресконференция в Кърджали. Той се появи на рождения си ден за пръв път публично след раздорите в ДПС.

 

Highslide JS
Снимка: Нова ТВ

 

Местан не намира грешка в своите действия, за които беше обвинен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

 

"Никой в държавата няма нужда да се появяват митове за ДПС, но в същото време и държавата не може да остане винаги неутрална и трябва да покаже, че е част от евроатлантическия пакт и идеята за него", допълни Местан.

 

 

Той не разбира защо след 19 години вярна служба на ДПС сега някой ще поиска неговото освобождаване, без самият Местан да има право на дума.

 

Той е в Кърджали, където даде пресконференция. Председателят на партията не е на заседанието на ръководството и парламентарната група на партията и до 9:30 часа днес е очаквал покана да присъства на обявената за София среща.

 

Highslide JS
Снимка: Нова ТВ

 

Разцеплението в партията е видимо, тъй като с Местан са народните представители Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, както и Венцислав Каймаканов, Айдоан Али. С тях е и областният председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер.

 

Още по темата

Бъдещето на ДПС - и днес това е водещата политическа тема.

 

Велислава Кръстева, пресаташе на ДПС, потвърди в ефира на Нова, че се свиква заседание на Централния съвет на ДПС, което ще с проведе в 13 часа.

 

След две години пълно мълчание Ахмед Доган проговори. От ДПС разпространиха преди два дни реч на почетния си председател пред партийния елит на новогодишно празненство. В нея Доган опровергава слуховете от последните дни, че планира завръщане в политиката. Не дава обаче ясен отговор на други упорити спекулации - че се готви смяна на лидера Лютви Местан. В тази посока има само двусмислен намек, че ДПС се нуждае от подновяване.

 

"ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени", казва Доган. 

 

 

Репортер: Димитър Иванов

 

 

Видео: БГНЕС

 

 

Ето и цялото изказване на Лютви Местан в Кърджали:

 

Вчера разбрах от медиите, че днес се свиква заседание на парламентарната група на ДПС с последващо заседание на Централния съвет, на който ще се постави въпроса за председателя на партията в мое лице. Повтарям още веднъж, че тази информация я имам от медиите. Аз не съм човек, който ще се крие зад нормалните положения на устава на ДПС. И ако ще спомена някои положения в устава, то не с цел да се крия зад формалностите, а за да обоснова тезата, че няма как да знам за днешните събития предстоящи, освен от медиите, тъй като по устав заседанията се свикват от председателя на ДПС.

 

Аз не съм свикал подобно заседание. Проявих инициатива вчера и многокрадно звънях на г-н Рушен Риза, за да го питам дали това е вярно. Снощи късно, мисля към 10.30-11 часа той върна обаждането ми и аз го попитах дали това е вярно. Той потвърди, но на последващия въпрос как така аз не знам, ще бъда ли поне допуснат на това заседание, той изрази съжаление, че не е в състояние да ми даде положителен отговор. Помолих го днес поне до 9-9,30 да ми потвърди, че мога да участвам на заседанието на ЦС, което ще се проведе в Бояна, на място известно като Сараите, защото такова е и медийното съобщение.

 

Изчаках до 9.30 ч., вече е 11 без нещо, нямам обаждане, а уговорката беше, че ще имам обаждане само ако бъда допуснат до това заседание. Едва тогава помолих да ви се обадят, за да дадем тази пресконференция. Аз имам дълга да отговоря пред избирателите на ДПС и пред българското общество, защото интересът към случващото се в ДПС е огромен и в такава ситуация един политик дължи своите откровени доблестни отговори.

 

След изказването на 17 декември след полунощ на новогодишния купон на ДПС от страна на почетния председател д-р Доган, в което изказване той отправи към мен няколко групи критики, акцентът на които беше категоричното му несъгласие с декларацията, която представих в парламента относно кризата с сваления руски самолет от турските военно-въздушни сили, аз си дадох сметка, че толкова ясна и силна критика, отправена от почетния председател и създателя на ДПС, има нужда от много искрен и дълбок дебат - първо в местните структури на партията, защото това е фундаментално важен проблем, свързан с евроатлантическата ориентация и на ДПС, и на България.

 

Дълбок дебат в местните структури, общинските и областни структури с последващ сериозен дебат и в Централния съвет на ДПС. Според мен този Централен съвет трябва да се проведе примерно на 11 януари, преди откриването на зимната сесия на Народното събрание. Там трябва да се чуе категоричната позиция на членовете на централния съвет относно тази декларация. Тя представя една много ясна позиция.