Решението било взето с пълно единодушие и без излишни церемонии

Политическата драма в ДПС. Бурята в Движението прерасна в ураган! Навръх рождения си ден Лютви Местан беше прогонен от всички постове и от партията. Решението било взето с пълно единодушие и без излишни церемонии - за малко над 2 часа. 

 

 

„В словото си г-н Доган, почетният председател на ДПС, завърши с думите, че такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България”, заяви Велислава Кръстева, пресаташе на ДПС.

 

Не се разбра в какво конкретно се съдържа измяната на Местан

 

„Мисля, че това е достатъчно силен аргумент, с който бяха взети тези решения”, допълни Кръстева. 

 

Какво още е казал Ахмед Доган пред съпартийците си не беше съобщено. На излизане от заседанието всички до един мълчаха с посърнал вид и отказваха коментари. Както впрочем и на влизане, но с известна проява на чувство за хумор. 

Още по темата

 

ДПС е по-единно от всякога”, заяви Джейхан Ибрямов. 

 

„Всичко, което се случва на Коледа, е извънредно. Нали знаете - на Коледа стават чудеса”, заяви Рамадан Аталай. 

 

Стана ясно обаче още, че случващото се е крайно неприятно във вътрешнопартиен план. 

 

„Смущаващо е. Смущаващо, но само толкова. Искам да остана с този профил, любезния, затова, моля ви, оставете ни сега”, заяви Тунчер Кърджалиев. 

 

Всички участници в заседанието влизаха в комплекса при изключителни мерки за сигурност - по списък и след проверка за оръжие. Достъпът беше свободен само за единици, сред които депутатът Делян Пеевски и част от ръководството. Полиция и множество гардове от Националната служба за охрана се грижеха за сигурността на партийния форум.

 

По-рано през деня Лютви Местан направи изненадващо изявление в Кърджали. Той заяви, че няма никакво намерение да подава оставка и намекна, че сбирката в София, която по-късно го отстрани, е нелегитимна.

 

„Свободата, Санчо, е велико нещо!”. С тези думи бившият вече лидер на ДПС още сутринта описа бъдещето си след днешното заседание на централния съвет на партията. Така той определи най-хубавия подарък за днешния си 55-ти рожден ден. Местан не открива грешки в себе си и затова не е и имал намерение да подава оставка.


 
Да си подам сам оставката би означавало съгласие с основните мотиви, аргументи, с които ми се иска. Не, аз не съм съгласен с политическата оценка, че пронатовска декларация е политическа грешка, не съм съгласен и по тази причина актът на подаване на оставка би се възприел като акт на съгласие с този мотив”, заяви Лютви Местан.
 


Той добави, че декларацията, която се превърна в основен мотив за критики към него, е изготвена заедно с други депутати от ДПС и той продължава да я поддържа, защото България не би трябвало да остане неутрална.


 
„Евроатлантизмът не е само абстракция, евроатлантизмът е израз, който е изпълнен с конкретно съдържание и предполага също така непрестанно, последователно, адекватно евроатлантическо поведение”, допълни Местан.


 
Той каза, че очаква подкрепа и от избирателите в посока защитаване на интересите на НАТО. На Бъдни вечер обаче на тях не им е до политика.


 
На пресконференцията в Кърджали Местан беше подкрепен от четирима от депутатите на ДПС.


 
Неговите послания са посланията на нашия избирател и ние сме рамо до рамо с него”, заяви депутатът Хюсеин Хафъзов.

 

А Местан опроверга публикациите, че се готви да напусне страната.


 
„Уважаеми колеги, аз съм в Кърджали, в родния си град, днес на 55-тия си рожден ден, ще тръгнем с колегите, ще пием кафе, никъде няма да избягам”, заяви Местан. 


 
Бившият вече лидер на ДПС заяви, че ще присъства на възпоменателните митинги от Възродителния процес в следващите дни. На един от тях ще бъде и външният министър на Турция.

 

Репортери: Калина Влайкова и Димитър Иванов