На лидерското място в партията го изстреля самият Ахмед Доган

 

Почти три години Лютви Местан беше начело на ДПС. На лидерското място в партията го изстреля самият Ахмед Доган. Преди да заеме най-високия пост в Движението Местан беше един от дългогодишните зам.-председатели на партията. 

 

Лютви Местан пое ръководството през януари 2013 година след  емблематичната 19-а конференция на ДПС, на която Октай Енимехмедов опря пистолет в слепоочието на Ахмед Доган. В подготвената предварително реч за делегатите Доган уведомяваше своите съпартийци, че се оттегля и предава ръководството на Лютви Местан. След драматичните събития речта на Доган беше довършена от Хилиз Хюсменова.

Още по темата

 

 

Сред лидерските качества на Местан тогава Доган изтъкна визионерския му усет. Близо три години делят този момент в политическата кариера на Лютви Местан до сегашния, в който Доган публично го порица.

 

Причината се оказаха негови думи от трибуната на парламента: „Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно. Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета, на която и да е държава, член на НАТО е нарушаването на пространството и суверенитета на самия атлантически съюз”.

 

В последните седмици Лютви Местан упорито отричаше, че той и почетният председател на ДПС Ахмед  Доган имат различия за политиката на партията, както и че Местан чисти хората на Доган в ръководството на движението. 

 

В последното си телевизионно интервю, дадено в ефира на Нова телевизия, Лютви Местан каза и друго - че един конфликт в ДПС би отслабил партията. Няколко политически жеста, свързани с Лютви Местан, остават емблематични за политиката през последните две години. Целувката му със Сергей Станишев на „Орлов мост” скрепи коалиционния мир по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Няколко месеца по-късно Местан пи кафе с Бойко Борисов в Кърджали.

 

Личната биография на Лютви Местан звучи така - депутат в шест поредни парламента, филолог по образование. За първо път избран за народен представител през 1997 г.  Той е един от съоснователите на СДС в Момчилград. Влизането му в ДПС се държи на неговия тъст Хасан Али, който е един от емблематичните политиците на партията от началото на 90-те. При разкриване на документите на бившата ДС стана известно, че Лютви Местан е сътрудничил на службите под псевдонима Павел.