Как учените обясняват плюсовите температури в началото на зимата?

 

Трябва ли липсата на сняг по това време на годината да ни тревожи и как учените обясняват плюсовите температури в началото на зимата провери екип на Новините на Нова.

 

Само за една година в рамките на един и същи сезон метеорологичната обстановка е коренно различна. Разликата между температурите и валежите в двете поредни зими синоптиците обясняват с цикличността на времето. 

 

И докато за градските жители липсата на сняг е бонус на времето, за любителите на зимните спортове отсъствието на снежна покривка е проблем. На Витоша тази гледка не е изключение. Вместо да карат ски, някои родителите използват пистата за разходка с бебешки колички. 

 

В липсата на сняг по това време на годината не е причина за притеснение, твърдят синоптиците. Учените са открили, че се намираме в 60-годишен период, в който се увеличава средната температура на Земята. 

 

За да има глобално изменение на климата, трябва да се промени скоростта на въртене на Земята, да се измени слънчевата активност или разпределението на сушата и водната повърхност. Нито една от тези предпоставки не е налице. Ако погледнем от по-оптимистичен ъгъл - липсата на студ и сняг в края на годината има и плюсове. 

 

Поне засега травмите от падане на заледени повърхности се отлагат. Възможно е сметките за отопление да не са толкова високи, колкото миналата година. Грипът няма да ни мори по празниците.