Според социолога Андрей Райчев се случва нещо безпрецедентно и неприемливо

 

Трусовете в ДПС продължават. Областният лидер на ДПС Кърджали Бахри Юмер огласи решението си да напусне партията и всички постове, които заема в нея. Мотивите му да вземе това решение са „липса на демократичност и толерантност”. Бахри Юмер няколко поредни мандата е кмет на Джебел.

 

Бахри Юмер започна политическата си кариера в ДПС преди 25 години, като един от съоснователите на партията. Години наред ръководеше бастиона на ДПС в област Кърджали. И изкарваше партията неизменен победител във всички битки за парламента. От вчера избра доброволно да прекъсне връзката с ДПС.    

Още по темата

 

Според социолога Андрей Райчев се случва нещо безпрецедентно и неприемливо. В спора на кого да остане ДПС открита намеса упражнява и самата турската държава. 

 

„Има засилващи се брой сведения, че те се опитват да влияят на самите български депутати от ДПС. Говорят с тях, викат ги, има серия от заплахи, обещания на кметове”, коментира Андрей Райчев.

 

Тази информация се потвърди и от българското правителство. След новината за телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и турския му колега Ахмет Давутоглу, по време на който Борисов е дал да се разбере, че вътрешнопартийните отношения в ДПС не трябва да ставата залог на отношенията между България и Турция. 

 

„Става нещо много опасно за страната. Това, че Република Турция се опитва да монтира в България своя собствена политическа сила. Нещо, което не е правила преди”, коментира още Андрей Райчев.

 

„Местан, губейки влияние в ДПС, се опита да го компенсира през връзки с Турция”, коментира политологът Тома Биков. Неговото мнение е, че трансформацията в ДПС ще окаже влияние и в останалите политически сили. 

 

Андрей Райчев допълва, че ние обезателно трябва да се консолидираме, всеки различен прочит по въпроса ще е фатално за нас като нация.