Държавата нащрек заради писмо от "Газпром"

 

Премиерът Бойко Борисов свика спешно съвещание заради застрашените доставки на природен газ за хиляди битови потребители и фирми в страната. Министър-председателят разговаря с енергийните шефове. 

 

От разговорите стана ясно, че в следващите дни "Овергаз" няма да доставя синьо гориво до абонатите си, затова "Булгаргаз" ще поеме клиентите на енергийната компания

Още по темата

след подписан договор между двете дружества. Те са уточнили обемите на доставка на газ от тук нататък. 

 

Борисов обеща, че хората ще плащат синьо гориво на същата цена, каквато и досега. Но за да не се наложи поскъпване с 10% на по-късен етап, тепърва ще се уточняват детайли. Запаси обаче има. 

 

От вчера се разпространява противоречива информация дали руският доставчик "Газпром" спира синьото гориво към "Овергаз". От частното дружество газ получават около 200 хиляди българи. За тях обаче гарант е държавата.

 
От "Овергаз" обясниха, че дори да бъде спряно, синьо гориво по тръбите има поне за месец. Официален отговор от "Газекспорт" засега няма.

 

Има ли доставка на газ или няма - това е задочният спор, който беляза последния ден на 2015-а година. Държавата е нащрек. Получила писмо от "Газпром". И на среща вчера се реши държавната енергетика да помага на "Овергаз" при нужда.

 

Шефът на Българския енергиен холдинг не пожела да влиза в задочни спорове между търговски дружества, но уточни, че нулата в доставките за първи януари не е сама.

 

Според "Овергаз" няма нищо за изчистване. Защото писмо за спиране на синьото гориво не са получавали. Дружеството има договор за газ с руския доставчик до 2017-та година. И са уверени, че изпълняват ангажиментите си без просрочия. 

 

Според експерти или става дума за недоразумение, или заиграване с интереси. И не предричат студ. 

 

Минчо Минчев от Севлиево се топли само на газ. Детските градини, училищата и административните сгради в града разчитат изцяло на синьото гориво. Въпреки че кметът не очаква газова криза, ако се наложи, ще нареди учениците да започнат 2016-а с дървена ваканция.