Вижте какви са организацията на движение и мерките за облекчаване на трафика

 

Голямото пътуване след празниците вече започна. В последния почивен ден след Нова

Още по темата

година трафикът по пътищата е натоварен. 

 

Очаква се движението да бъде затруднено заради снеговалежите в цялата страна.

 

Полицията е готова с допълнителни патрули и специална организация на движението. Снегорините също са в готовност заради очаквания сняг. Очаква се само в София да се върнат около 400 000 автомобила.

 

Най-горещите точки са големите магистрали „Хемус”, „Тракия”, „Люлин”, „Струма”. Силно натоварен е пътят от Гърция към България, тъй като много наши сънародници заминаха за южната ни съседка за празниците.

 

 

Редица градове на страната осъмнаха заснежени. Най-много сняг вали в Северозападна България. Там снежната покривка вече е около 5-6 сантиметра. Снеговалежът в Монтанско се усилва. В този регион възникнаха и проблеми по пътищата.

 

Преди обед тирове блокираха пътя за Видин преди село Студено буче. 

 

"Нито е изчистено, нито е опесъчено...баира е голям и няма как да се качим. Тук в завоя не става. Това е трети тир и никой не идва нищо да направи", заяви един от шофьорите. 

 

От Агенция "Пътна инфраструктура" казаха, че навсякъде пътищата в областта са почистени и опесъчени.

 

 

На прохода "Петрохан" снежната покривка е над 10 сантиметра. Забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. 

 

От тази нощ сняг вали и в цялата Великотърновска област. Снежната покривка в региона не надвишава пет сантиметра. Всички пътища в Областта са почистени и проходими при зимни условия. 32 машини почистват и опесъчават пътищата в региона. Движението през Прохода на Републиката се осъществява нормално. 

 

От Областна управа във Велико Търново заявиха, че при необходимост има готовност на пътя да излязат още специализирани машини. Призовават шофьорите да бъдат коректни, тъй като от снощи има подадени много фалшиви сигнали за закъсали автомобили. 

 

 

В Бургаско снежната покривка е около 3 сантиметра. Няма затворени пътища, нормално е движението и по магистрала "Тракия". Настилките в целия регион са обработени и проходими при зимни условия. Сол и луга се разпръскват по главните улици и булеварди в града, а спирките се почистват ръчно, за да не се образуват заледявания.


Валежите ще продължават през целия ден в цялата страна и ще се усилват още.
Специално внимание за районите около морето и в Югозападна България, където в следобедните часове температурите ще бъдат положителни, снегът ще започне да преминава в дъжд и това незабвано ще доведе до поледици по пътищата!

 

Агенция „Пътна инфраструктура” препоръча на шофьорите, движещи се по направлението Перник-София да преминават по АМ „Люлин”. Днес беше планирано да бъдат осигурени две ленти в посока София на път І-1 (Е79) Перник – София, но поради силния вятър и очаквания обилен снеговалеж временните знаци /бализи/ не могат да бъдат поставени и организацията на движението остава без промяна.

 

Стара Загора. Видео: БГНЕС

 

Другите горещи точки - пътищата от курортите и магистралите. От Агенция "Пътна инфраструктура" уверяват, че ремонти по магистралите няма. От няколко дни един от подходите към столицата също е облекчен с отварянето на част от северната скоростна тангента. "В известен смисъл ще облекчи трафика, тъй като докато се строи - все пак има още 1 километър, тук ще се пускат само коли", заяви Лазар Лазаров от АПИ.

 

Движението на тежките камиони ще бъде ограничено не само там. На 3 януари тировете няма да се допускат по основните магистрали от 12.30 до 20 часа. А за да не се струпват автомобили по входовете на София, от общината са организирали светофарите да работят по специален режим.

 

Трафикът ще се следи зорко и от пътните патрули. Освен по всички натоварени трасета, полицаи ще следят и на ключови места в София. Само за седмица по празниците в София са издадени над 700 фиша на шофьори, хванати с превишена скорост.

 

Голямото прибиране започна вчера и се очаква да достигне пика си в неделя следобед.

 

Очакваме Вашите сигнали за състоянието на пътищата и трафика в рубриката "Моята новина"

 

Репортери: Надя Хамдан, Екатерина Николова, Гергана Малкоданска, Биляна Борисова

 

 

Видеа: Николай Василковски