Причината - информацията, че е проведен тест на водородна бомба

 

Остри критики от международната общност към Северна Корея заради информацията, че е проведен тест на водородна бомба. Новината разтревожи силно всички държави в региона, а НАТО обвини Пхенян в разклащане на стабилността.


Новината за успешното изпитание на водородна бомба беше направено в специално изявление по севернокорейската телевизия.


Тестът е бил разпореден лично от Ким Чен Ун и е извършен два дни преди рождения му ден. Взривът е предизвикал земетресение, което е било усетено и в съседен Китай. Той предизвика и опасения от радиация.


„До момента не са регистрирани промени в радиационния фон”, коментира Сатоши Ямамато от Агенцията по ядрено регулиране на Япония.


Съобщението за поредния ядрен взрив предизвика остри критики от страна на международната общност, но и съмнения, че такъв опит е извършен наистина.


„Япония ще предприеме твърд отговор, включително и в рамките на Съвета за сигурност, в сътрудничество със САЩ, Южна Корея, Китай и Русия”, заяви министър-председателят на Япония Шиндзо Абе.


Изключителна остра беше и реакцията на Южна Корея.


„Нашето правителство ще предприеме решителни мерки срещу нови провокации на Северна Корея. Ще работим заедно с международната общност, за да се уверим, че изолираната държава ще си плати за последния ядрен опит”, заяви президентът на Южна Корея Пак Гън-Хе.


Директорът на Международната агенция за атомна енергия потвърди за извършения опит и обяви, че той е нарушение на резолюциите на ООН.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска Северна Корея да се откаже от ядреното оръжие. А говорител на Кремъл беше категоричен, че Москва е силно притеснена от новината, но изчаква категорично потвърждение, че действително е извършен ядрен опит.

 

Припомнете си основните факти по случая: