С тези думи той практически заяви, че вероятно ще прави партия

 

"Няма да бъда уплашен, ще продължа да отстоявам политиките си, защото в България има нужда от ясно национал-демократично либерално направление. Всеки, който търси мястото си в това направление, ще има подкрепата ми. Оставам в политиката. Мога да бъда изключен от партията, но не и от идеите си”, с тези думи бившият председател на ДПС Лютви Местан практически заяви, че вероятно ще прави партия. 

 

В какви точно форми ще се случва оставането в политиката, ще стане ясно, като слезем при избирателите и решим с тях, поясни Местан.

 

 

 

"Мога да говоря, мога и да мълча. Мога да нося и на бой, без да бъда сломен", каза Лютви Местан.

 

"За 12 дни системата от медийни бухалки стовари тупалки върху мен. Усещам ги болезнено върху себе си, но няма да ме сломят и не е възможно никой да ме страхува”, допълни той. 

 

Още по темата

Ислямист, женкар, предател на националните интереси – такива епитети е чул за себе си Местан в последните дни.

 

"Тази война беше подета не заради друго, а заради водената от мен политика, с която като досегашен председател на ДПС, се опитвах да спася партията от образа на проруска олигархична партия и да я разполага в полето на евроатлантическите идеи", каза още той.

 

Местан каза, че неговите "грехове" са решението за прекратяване на мандата на кабинета „Орешарски” след евроизборите през 2014, както и позицията за украинската криза. Сред греховете според него е и възстановяване на диалога с Анкара – „смятам това за един от най-знаковите пробиви на партията за този период”.

 

„Много хора приемат Турция като някогашния османски владетел. В нашите очи Турция е стратегически партньор, от който България може да извлече ползи”, каза още той.

 

Пътят на ДПС минава през дясното, не само заради състоянието на лявото. Управление с дясното би значело признание за качественото израстване на ДПС и освобождаване от митологемите, които ни натикват в ъгъла на една проруска партия", допълни бившият лидер на ДПС.

 

 

 

"Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа среда не е аргумент обществото да се зареди с песимизъм за адекватността им, а точно обратното – това е аргумент за укрепването на евроатлантизма", каза Местан.

 

Без да съм наивник, съм играл ролята на наивен, романтичен сапьор. Преди Коледа стъпих на „руска мина” и знаете какво се случи – безпрецедентна епитетна война, охулване”, допълни той. 

 

 

Декларацията на ДПС за руския самолет не е съгласувана с Ахмед Доган, обясни още Местан. 

 

Местан заяви, че не сърди на хората от ДПС, но не иска да е на тяхно място. "Човек не трябва да губи достойнството си", подчерта той. 

 

"Оставката ми беше поискана ултимативно, чрез посредник. Официално никой не ми я е искал", обясни Местан и не посочи кой му я е поискал. По телефона му е било съобщено, че охраната му е свалена изцяло"Дали съм имал притеснения за сигурността си - отговорът е категорично "да", каза Лютви Местан в отговор на въпрос за престоя си в турското посолство на 22 декември вечерта. Той потвърди, че е търсил там защита, именно защото охраната му е била ненадейно свалена.

 

Видео: БГНЕС

 

"Аз бях посочен за лидер, а не избран. Сега посочилият ме реши, че с тази пионка е дотук". Така Местан отговори на въпроса кой го е отстранил от поста. 

 

„Още след новогодишния купон споделих в най-близкия си кръг, че оттук нататък ще наблюдаваме стратегия за подмяна на основните мотиви, с които съм отстранен”, каза Местан. Той определи случилото се с него като екзекуция.

Оставката ми беше поискана ултимативно, чрез посредник. Официално никой не ми я е искал
- Лютви Местан

 

„Тежка стратегическа грешка е, че съм „отстрелян” заради Ердоган. Мотивът не е разбран и няма да бъде разбран от избирателите. Става въпрос за ярък ценностен проблем”, добави Местан.

 

Той е имал идея на Централния съвет на ДПС да поиска вот на доверие, след което, ако не го получи, да си тръгне. „Никой нямаше интерес от дебати и затова те не бяха допуснати”, коментира бившият председател на Движението. 

 

Той обясни, че е имал една среща с турския президент Реджеп Ердоган – през 2014-а година – и тя е публично известна. Срещата е била след като Ердоган беше избран за президент.

 

 

На днешната пресконференция Местан коментира и предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС: "Предложението за Пеевски е внесено от Орешарски, а предложението до него е подписано от Станишев и Местан. Аз подписах под Станишев. Още след това казах, че това решение е неудачно и не отчете реалните публични настроения. Не съм казвал, че съм подписвал това решение под натиск". На въпрос какво е влиянието на Пеевски в ДПС и в държавата, Местан отвърна: "Значително – това е моето усещане и на всички български граждани".

 

"Имах доблестта да кажа, че съм бил част от една система, дадох доказателства, че не съм бил част от системата до степен, че да загубя свободата и собствената си воля", обобщи бившият председател на ДПС.

 

Highslide JS
 

На пресконференцията в БТА с Местан е и съпругата му Ширин, както и депутатите Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и проф. Мариана Георгиева, също и бившият дългогодишен шеф на ДПС Кърджали Бахри Юмер.

 

 

Припомняме, че внезапното изключване на Местан от ДПС се случи с единодушното решение на партийното ръководство в навечерието на коледните празници. Обвинението към Местан беше, че е изменил на националните интереси. В подкрепа се споменава фактът, че се укри в турското посолство, където по собствените му думи е искал да гарантира сигурността си.

 

Младежкото ДПС иска Местан и отцепниците да напуснат парламента. Това се казва в декларация на организацията.

 

Вашите коментари по темата очакваме във Facebook страницата на Новините на Нова