Заплахи, изнудване и страхуване – историята зад разцеплениието на ДПС

 

Лютви Местан остава в политиката и вероятно ще прави нова партия. Това стана ясно от изявление на доскорошния лидер на ДПС пред медиите.

 

Местан заяви още, че имал сериозни опасения за сигурността си. Отиването му в турското посолство обаче било случайно - там имал планирана среща. 

 

Повече мисли, оценки, разказ и откровения. По-малко бъдещи намерения и конкретика. Близо 2 часа не стигнаха на Лютви Местан да изчерпи причините, заради които от лидер на ДПС се превърна в …  

Още по темата

 

„Предател. Измамник. Шпионин. Женкар. Предател на националните интереси. Ислямист”, коментира Местан. 

 

Епитетите по свой адрес той си подбрал от близки до върховете в ДПС сайтове и вестници, които от началото на скандала последователно го громели. Цялата сага обясни с водената през изминалите 3 години политика начело на ДПС.

 

„Стратегическата цел беше ДПС да се върне във властта през парадния вход. А не интересите на ДПС, които отдавна са на власт”, заяви Лютви Местан. 

 

Двусмисленото послание беше и първа директна атака към Ахмед Доган и приближените му в лицето например на Делян Пеевски, който остана неназован.

 

„Не е възможно някой да ме страхува”, заяви Местан.

 

Защо изпаднал в немилост – защото, по думите му, опитал да разбие лошия партиен имидж. 

 

„Този, че ДПС е етнокорпоративна, олигархична партия на руските интереси”, допълни бившият лидер. „Някъде преди коледа стъпих на руска мина”. 

 

Коя точно от всички мини е избухнала коледно, не стана ясно. Стана ясно едно.

 

„Оставам в политиката”, заяви Местан.

 

Как точно - тепърва ще се мисли. Вероятно с партия. По думите на Местан обаче много от избирателите на ДПС го подкрепяли и били разочаровани от Ахмед Доган.

 

Що се отнася до съмненията за твърде много Турция при ДПС и твърде много ДПС при Турция.

 

„За всички обвинения в шпионаж ще потърся съдебна отговорност”, закани се Местан.

 

Местан беше категоричен, че не е прекалявал с протурския уклон, нито е продавал ДПС на Анкара. Държал на тези връзки само доколкото Турция е съюзник в НАТО и исторически свързана с България.

 

 

А отговорът на ДПС не закъсня. Кратко и лаконично, новите председатели на партията обвиниха доскорошния си шеф в кражба на идеи и позиции. 

 

Мустафа Карадайъ единствен коментира думите на Лютви Местан. Според него всичко, което се случи с ДПС след новогодишния купон в Боянските сараи е вътрешнопартиен процес. Карадайъ посочи, че пронатовската и проевропейската позиция на ДПС е била посочена първо от Ахмед Доган, а Местан се е опитал да си я присвои. А колкото думите на Местан, че остава в политиката и предположението, че може би ще създаде партия, Карадайъ каза, че "политическия път на Лютви Местан е негов личен избор". 

 

„Учудвам се, че г-н Местан чак сега е разбрал, че не е лидер. Лидерите се раждат. Основател, идеолог и лидер на ДПС е д-р Ахмед Доган. А г-н Местан е посочен за председател на партията. Председатели може да има много партията, но лидерите се раждат, лидерите не се назначават", каза съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

 

Той призова всички онези членове на ДПС, които не споделят ценностите, идеологията и философията на партията, но са избрани от гласоподавателите на Движението за права и свободи да напуснат Народното събрание.

 

 

Кризата в ДПС, поне публично, започна преди три седмици. В нощта на 17 срещу 18 декември елитът на партията е на новогодишно парти в прословутите сараи в Бояна. За сбирката тогава съобщи самият Лютви Местан в ефира на Нова. 

 

Трусът дойде 4 дни по-късно, когато на бял свят излиза речта, в която Ахмед Доган критикува Местан. Декларацията в подкрепа на Турция за свалянето на руския бомбардировач е обявена за гаф. 

 

На 22 декември посланикът на Турция се среща с Лютви Местан. Качва и снимка от срещата в „Туитър”. Оказва се, че срещата продължава дълго. Местан остава с часове в турското посолство. Според едни - за да се скрие, според други - за да осигури безопасността си.  

 

Развръзката идва на Бъдни вечер, рождения ден на Лютви Местан. Докато самият той е в Кърджали, в Бояна се събира ръководството на ДПС. Местан е изхвърлен от партията и от парламентарната група. Обвинението е тежко - посегнал  на националните интереси на България, работел за чужда държава. 

 

Навръх Коледа в сагата се намесва и Турция. Президентът Ердоган и премиерът Давутоглу звънят на Бойко Борисов в зашита на Местан. Получават категоричен отказ, българския премиер да заеме страна. 

 

Двата лагера в ДПС се срещат на 26 декември. Мястото на сблъсъка - честване на годишнина от възродителния процес. Резултатът - разделение и взаимни обвинения. 

 

След тази среща и двете страни замлъкнаха до днес. 

 

Репортери: Калина Влайкова, Нивелина Няголова