Истории от гарата, предадени от специалния ни пратеник Марина Цекова

 

Шокът от сексуалните нападения в Кьолн още не е изчезнал. В новогодишната нощ на централната железопътна гара в германския град десетки жени бяха нападнати, обиждани и ограбени. С всеки изминал ден броят на жалбите в полицията расте. Само тук са вече над 120.

 

Освен В Кьолн нападения е имало и в Хамбург, Берлин, Щутгарт и Франкфурт. Oт изтеклия днес полицейски доклад става ясно едно – ситуацията тук е излязла тотално извън контрол. 


Тези жени се срамуват да си спомнят. Крият имената си. Но заговорят ли, все едно разказите им са от една друга Германия. 

 

„Пипаха ни навсякъде. Навсякъде. Приятелката ми искаше да избяга. Когато се обърнах, един мъж грабна чантата ми и я откъсна от рамото ми”, спомня си една от жертвите.

Още по темата

 

Броят на спомените като тези расте с всеки изминал ден. От 60 жалби в началото, сега само в Кьолн са подадени над 120. От малтретирани жени. Но и от ограбени мъже. В полицията в празничната нощ е бил и Маркус. По традиция посреща всяка Нова година на гарата в Кьолн.


„Бях тук с приятелката ми и други приятели от Холандия. Откраднаха ми телефона. Аз съм доста предпазлив, но тези хора са големи професионалисти”, разказва той.

 
Полицейският доклад подчертава точно това – не е било като други години. В документа висшестоящ служител на реда споделя, че за 29-годишната си кариера за първи път преживява подобно унижение. Той твърди, че е чул реплики като: „Аз съм сириец. Длъжни сте да се държите с мен приятелски. Бях поканен от Меркел“.


Това, което се случи на Нова година, е напълно неприемливо. Това са жалки криминални престъпления, които нито една държава, включително Германия, не може да приеме. Затова се води усилено разследване от отговорните институции, а шефът на полицията в германския град напуска поста си. Полицията вече е идентифицирала 32-ма от нападателите, 29 от тях са мигранти. 

 

 

Дни след шокиращия инцидент пред едно основно училище в Кьолн срещаме българката Лора Йергер. Обучава германски деца. Сред тях вече има и деца на бежанци. Живее в Кьолн от 20 години. И вярва, че градът няма да се огъне пред страха. 

 

"В Кьолн живеят хиляди бежанци, и то навсякъде. В момента се намирам в един от най-елитните квартали на града, където сега се строи бежански лагер за над 1000 души", споделя тя. 

 

И този лагер като че ли не пречи на никого тук. 

 

Всеки ден през централната гара в Кьолн преминават близо 280 хиляди пътници. Така тя се нарежда в топ 5 на най-посещаваните в цяла Германия. 

 

Въпреки всичко бежанците, които пристигат тук, няма как да останат незабелязани. Очаква ги един човек. Бил е тук и на Нова година и е видял всичко, което се е случило. Това е Александър Шьон. През деня програмен ръководител в "Дойчланд радио". Нощта прекарва на гарата. Чака пристигащите бежанци. За да им помогне, ако имат нужда. 

 

„На Нова година дойдох до гарата, беше пълно, имаше страшно много хора, пероните бяха затворени. Имаше много алкохол, много агресия. Оказах първа помощ на един колабирал пътник. В това време от моя преводач откраднаха кутията ни за дарения”, разказва той.

 

Взимат им 250 евро. Пари, с които трявбало да купи мляко, вода, завивки, биберони и други неща от първа необходимост за бежанците. Без тях и днес никога не тръгва на дежурство. И все пак - гарата тази вечер била различна. След случилото се отношението към него и другите доброволци на гарата се променило. Затова повечето от тях свалили светлоотразителните си жилетки, за да не ги забелязват.

 

Въпреки че сам е пострадал, не се страхува от бежанците. Опасява се от друго. Че случилото се на Нова година ще изкриви образа им в представите на германците.

 

 
В събота в Кьолн предстои мащабна демонстрация на крайно десните партии. Вече е обявен и контрапротест.