На обява за шивачки със заплата 700 лв. отговорили едва две жени

 

Глад за работна ръка в район с висока безработица у нас - пример за този парадоск има в Търговище. Един от най-големите работодатели в региона се свърза с нас, за да разкаже за абсурдната ситуация - той предлага постоянна заетост за шивачки с добра заплата и атрактивни бонуси, но от месеци не може да намери хора. Заради този проблем инвеститорът е на път да се откаже от разширяване на дейността си у нас.


Заплата над 600 лева, 8-часов работен ден, служебен транспорт и бонуси – ваучер за храна, масажистка, зъболекар и фризьорка на повикване. Обявата е истинска, а отидохме и до работното място - съществува! В този шивашки цех в Търговище работят над 350 души. Някои вече 20 години. Нови желаещи са работа обаче няма. Не помагат нито трудовата борса, нито обявите.


„Ето сега имам една обява пусната – 185 разглеждания има, с двама кандидати - едно момче на 23 години и една госпожа на около 55 години. Обадих ѝ се, поканих я, но не дойде”, обяснява Емилия Рангелова, началник цех.


Безработните в областта са над 8200 и броят им расте, показват официалните данни. Най-много са именно незаетите над 50 години. Младежите до 29 години, търсещи работа, са близо хиляда. И въпреки това тази фирма има празни работни места, а иска да отвори и още и да разшири производството си.


„На младите май не им се работи много такава работа”, на мнение е шивачката Атидже Чолакова.


И обобщението на числата накратко – безработицата в област Търговище по последни данни е 16.8% - почти двойно по-висока от средните стойности за страната и намирането на хора за работа не е проблем само за шивашката индустрия. В едно заведение в центъра на Търговище отдавна търсят севитьори.


„Обявата стои от много дълго време, обаче са идвали двама трима човека, които въобще не са работили. Очакванията на хората - да работят малко и да получават много пари”, разказва Гюлдаж Мустафова.


И Гюлдаж се чуди на пълните заведения в работни дни в иначе бедния град. Повечето тук чакали помощ от държавата или от роднини в чужбина.


Чакат и работодателите в шивашкия цех и в заведението – някой от хилядите незаети да избере тях пред графата "безработен".


Репортер: Искра Урумова