На 45 места в света той е вече реалност

 

На 45 места в света базовият доход е вече реалност. Първият пример идва от страната на лалетата. В холандския град Утрехт от 1 януари 300 доброволци ще получават месечна заплата в размер на 1100 евро. Това ще се случва в продължение на три години независимо дали доброволците работят, или не и независимо какви други доходи имат. Експериментът постепенно ще обхване целия град, а ако е успешен, ще се проведе на още 8 места в Холандия като Хага, Тилбург и Грьонинген. 

 

И ако в Холандия се раздават държавни пари, зад океана базовия доход се осигурява от место казино. Примерът е от град в Северна Каролина с население 8000 души. Вяска година жителите на Чероки получават 10 000 долара на човек.

 

И обратно в Европа, където най-вероятно Финландия ще е първата, която ще въведе официално базовия доход на национално ниво. Очаква се решението да бъде взето в края на годината. Ако това се случи, скандинавската страна ще спре всички съществуващи обезщетения и вместо тях ще дава по 800 евро на месец на всеки свой пълнолетен гражданин. Сумата няма да се облага с данъци. 69% от финландците, в това число и премиерът на страната, подкрепят тази идея.

 

Референдум по темата пък ще има в Швейцария. При това още тази година. Според социологическите проучвания 49% от швейцарците биха подкрепили дохода, въпреки че през септември миналата година парламентът призова населението да отхвърли идеята.