Сред убитите има чужденци, поне 15 души са ранени

 

Атентат в Истанбул. Бомба избухна в един от най-старите квартали на мегаполиса - "Султанахмет". Това е една от най-оживените части на Истанбул. В близост са забележителности като Синята джамия и храмът "Света София". Взривът е в непосредствена близост до трамвайна спирка, когато минавала група германски туристи. На мястото на инцидента са пристигнали голям брой полицейски коли и линейки. 10 са жертвите, а ранените са 15. Сред убитите има и чужденци.

 

Експлозията е станала около 10.20 часа тази сутрин. Тя е била много мощна и е чута в съседните квартали. Според очевидци детонацията е усетена на площад „Таксим“, който се намира на няколко километра от мястото на взрива. Въпреки атентата, туристите в Истанбул засега остават спокойни. Някои дори не бяха разбрали какво точно се е случило. 

 

Засега нито турските власти, нито от нашите дипломатически служби в Истанбул и Анката не се съобщава за български граждани сред жертвите и ранените. Властите временно забраниха на местните медии да публикуват нова информация за взрива, за да не се възпрепятства разследването, както и да спрат излъчването на кадри на живо. Турските медии съобщават, че властите са повишили нивото на терористична заплаха в Анкара.

 

След изявлението министрите заминаха веднага за Истанбул. Медиите съобщиха веднага след експлозията, преди да бъде въведена временната забрана за подаване на информация, че най-много са пострадали германски туристи, поне шест, един норвежец и един перуанец.

 

 

„Има засилено полицейско присъствие в Истанбул. Ударът се извърши в сърцето на Истанбул, в т.нар. „Гостна стая на Турция”, най-посещавания стар културно-исторически център на площада, близо до Египетския обелиск. Този удар неминуемо ще удари и турския туризъм. На мястото винаги мерките за сигурност са били завишени, но сега са до краен предел”, предаде за Нова телевезия от Турция Нихал Йозерган.

 

Британското посолство в Турция също няма информация за пострадали британски граждани. От своя страна руските власти заявиха, че не разполагат с информация за организирана руска група в района по това време в Истанбул.

 

 

 

Засега не се знае кой стои зад атентата в Истанбул, но президентът на Турция Реджеп Ердоган и вицепремиерът Нуман Куртулмуш потвърдиха, че атаката идва от Сирия, без да уточняват от коя терористична организация. Идентифицирано е разполовеното от експлозива тяло на камикадзето – това е сириец, който е роден през 1988 г. Според специалисти по тероризъм това, че извършителят е сириец, не означава обезателно, че е джихадист. Тоест не се отхвърля и версията да е намесена и ПКК. Досега обаче нито една групировка не е поела отговорност за атентата.

 

Highslide JS
 

 

Според показанията на очевидци атентатор-самоубиец се е самовзривил. Местни медии съобщават, че ататака е била насочена срещу полицейски патрул. Тази информация обаче още не е потвърдена официално. 

 

Видео: CIHAN Agency

 

Терористичният акт в Истанбул съвпадна със срещата на турските посланици. Атентатът обаче промени дневния ред на форума и президентът Ердоган започна речта си със случилото се в мегаполиса. 

 

"Заклеймявам терористичния акт, извършен в Истанбул. Смятаме, че той е извършен от атентатор-камикадзе от сирийски произход. Случилото ни показа още веднъж, че се нуждаем от бъдем солидарни. Трябва да се изправим заедно като нация заедно срещу тероризма”, добави Реджеп Ердоган.

 

Видео: Ruptly

 

Турската полиция опитва да установи вида на експлозива. Резултатите ще дадат допълнителни насоки за това кой е отговорен за терористичния акт. Според турските власти камикадзето неотдавна е влязло от Сирия в Турция. 26-годишният мъж не е бил в списъка на наблюдавани лица. И въпреки че и до момента никой не е поел отговорност, висши представители на турските служби пък са заявили неофициално, че най-вероятно зад атентата стои ИДИЛ. 

 

Веднага след терористичния акт Германия предупреди своите граждани да избягват местата, където се събират много хора. Берлин изрази опасения, че през следващите дни на територията на цяла Турция могат да се очакват кървави сблъсъци и терористични атаки. След като се разбра, че повечето от жертвите са германски туристи, германският канцлер Ангела Меркел изрази сериозно притеснение от случилото се

 

„Днес международният тероризъм показа грозното си лице за пореден път. Освен тъгата, която изпитваме, това ни показва, че трябва да действаме решително срещу тероризма”, заяви Меркел. 

 

Шефът на външната политика на Евросъюза Федерика Могерини още веднъж заяви подкрепата на Европа за Турция в борбата с всички видове тероризъм. Българският президент Росен Плевнелиев заяви, че тероризмът и насилието са неприемливи и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин.

 

От българското външно министерство препоръчват да се внимава при пътуване в големи турски градове и известни туристически дестинации.

 

Видео: Twitter

 

По темата работиха: Любомир Бояджиев, Александрина Аврамова и Нихал Йозерган