При атаката загинаха 10 души

 

 

Терорист-самоубиец със сирийски произход се е самовзривил в Истанбул. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС. 

 

Вече е известна самоличността на нападателя, който е 27-годишен. 

Още по темата

 

Междувременно, турските служби за сигурност заявиха, че зад атентата може да стоят силите на ИДИЛ.

 

Анкара не разполага с детайлна информация относно взрива. Това е споделил турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на разговор с италианския си колега Паоло Джентилони.

 

По-рано днес мoщна експлозия разтърси централния квартал "Султанахмет" в турския град Истанбул в непосредствена близост до трамвайна спирка. Това съобщи местният в. "Хюриет". Мястото е притегателен център за много туристи. 

 
Взривът е взел 10 жертви, има и 15 пострадали, съобщиха от областната управа на града. Броят на жертвите може да нарасне, тъй като някои от пострадалите са в критично състояние. 

 

Шестима германски туристи са ранени, а един норвежец е убит при взрива в центъра на Истанбул, предадоха Франс Прес и Агенция "Фокус". Новината за смъртта на норвежкия гражданин бе потвърдена от властите на скандинавската държава. 

 

Турски медии съобщават, че властите са наложили пълно информационно затъмнение около инцидента и са забранили на местните медии да публикуват нова информация за взрива, за да не се възпрепятства разследването.

 

Властите са повишили нивото на терористична заплаха в Анкара. Според ТАСС не се изключва участие на втори терорист и залагане на още една бомба. Взимат се превантивни мерки срещу втора експлозия, съобщи „Заман”, позовавайки се на полицейски служител. 

 

От българското външно министерство заявиха, че нямат данни сред пострадалите да има наши граждани. Същевременно, МВнР препоръчва българите да са с повишено внимание в големите турски градове.