Шестима са новите независими депутати в новия парламентарен сезон

 

Първото пленарно заседание на Народното събрание за 2016 г. започна с обявяване на депутатите от ДПС, които депозираха заявления за напускане на парламентарната група и преминаване в редиците на независимите депутати.

 

Заседанието започна с кворум от 148 депутати. Очаква се освен множество законодателни промени, и парламентарен блиц контрол, начело с премиера Бойко Борисов.

 

Новият парламентарен сезон започва с увеличен брой независими депутати, след като на 11 януари шестима народни представители от ПГ на ДПС депозираха в деловодството на Народното събрание заявления за напускане на парламентарната група. Като независими депутати вече са Лютви Местан, Мариана Георгиева, Шабанали Дурмуш, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов и Хюсеин Хафъзов.

 

Местан, който в продължение на 5 парламентарни мандата в групата на ДПС, днес бе настанен от квесторите на своето ново работно място в Народното събрание, заедно с останалите петима депутати, станали независими. Те бяха настанени в последните редове в средния блок на залата. Сега Лютви Местан седна до независимия Велизар Енчев, а място в първите редици бе заето от Делян Пеевски. Преди двамата седяха един до друг.

 

До отцепването им от парламентарната група се стигна след извънредното заседание на 24 декември 2015 г. на Централния съвет на ДПС, на което бе взето решение да бъде освободен лидера на партията Лютви Местан от заеманите от него постове, както и да бъде изключен от самата партия. По-късно останалите петима народни представители се отцепиха от ДПС в подкрепа на изключения Лютви Местан.

 

По строги сакнции за незаконни гонки с автомобили и употреба на алкохол и наркотици зад волана. Тези законови промени ще гледат на първото си заседание за тази година депутатите. Те ще гледат законодателни промени и в Закона за държавната агенция „Национална сигурност“. Идеята е агенцията да получава от авиопревозвачите данни за техните пътници и полети. Промяната се прави в европейски мащаб заради борбата с тероризма.

 

 

"Често сме обвинявани, че работим само за стабилност. Но без стабилност няма реформи", коментира лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

"България не може да бъде втора буферна зона в бежанската вълна и кротко да чака какво ще кажат началниците. Свидетели сме на невъзможност за справяне с обикновена битова престъпност, свидетели сме на нагли убийства – отговорите отсъстват, политическият ПР замества отговорите на едно правителство, което най-много разбира от престъпността", добави председателят на БСП Михаил Миков.

 

"ДПС е демократична, светска, евроатлантическа партия. Никой не може да я използва за собствени цели в ущърб на националния интерес", категоричен бе депутатът от ДПС Четин Казак.

 

"Настояваме за ускоряване на реформите в ключовите сектори – съдебна власт, здравеопазване, образование, в администрацията, в пенсионната сфера и др. Няма друга алтернатива. Реформаторският блок влиза единен в тази си убеденост" заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Той подчерта, че в предишната година е била положена основата на реформаторските процеси. 

 

 

"Изминалата година показа, че едно двупартийно правителство с подкрепата на още 2 партии може да решава проблемите на хората", коментира Валери Симеонов.