Ако не може това, Мая Манолова иска да се намалят цените на седмичните

Националният омбудсман Мая Манолова ще предложи да бъдат въведени еднодневни винетни стикери, които да се продават на минимална цена и при облекчен ред, предаде БТА.

 

„Поскъпването на винетките е особено несправедливо за хората от малките селища, които ползват републикански пътища само по няколко пъти в годината, и така за инцидентни пътувания плащат цялата годишна такса за стикер. Затова ще предложа промени в наредбата за регламентиране на видовете винетки, като бъдат въведени и еднодневни, и ще отправя своето предложение до премиера още до края на седмицата”, заяви Мая Манолова на пресконференция в Добрич. 

 

По думите ѝ другото възможно решение е да се намалят цените на седмичните винетки. Националният омбудсман смята за справедливо и искането на протестиращите срещу поскъпването на стикерите да бъдат въведени алтернативни трасета на пътищата, за които не се изисква винетка.

 

Мая Манолова ще апелира към новите общински съвети в цялата страна да изберат местни обществени посредници, на които е готова да окаже методическа помощ. Институцията на националния омбудсман е подготвила примерен правилник, който ще бъде изпратен до всички общини.

 

Според Манолова при предишните общински съвети е имало само 11 омбудсмани. 

 

„Обществените посредници по места могат да накарат администрацията да работи бързо и прозрачно, местните омбудсмани ще бъдат моите „очи и уши” навсякъде”, каза Манолова.

 

Националният омбудсман откри днес в Добрич приемна за граждани и се срещна с представители на граждански сдружения. Манолова е разговаряла с кмета на Добрич Йордан Йорданов и с областния управител Детелина Николова.