Смъртта на момчето от Враца стана повод за протести и в София

 

Протестите след бруталното убийство във Враца стигнаха и до София.


В същото време прокуратурата размисли и промени обвиненията на двамата братя, пребили до смърт 18-годишния Тодор. Те вече са с най-тежките обвинения. Десислав и Иван Дамянови, по-известни като Поничките, ще отговарят за умишлено убийство, което се наказва със затвор от 15 години до живот.

Още по темата


Въпреки промяната обаче, и днес Враца излиза на протест. Хората се събраха на площад „Македония” и тръгнаха към лобното място на Тодор. Шествието ще завърши до паметника на Христо Ботев в града. Посланието и на днешния протест е „НЕ на агресията”.


Същото казаха и родителите на убитото момче. В първата си телевизионна изповед те се заклеват в паметта на сина си да се борят той да е последното убито дете.


За Емил и Цецка утеха няма. Казват, че болката няма да отмине - ще се научат да живеят с нея.


С всяко отваряне на вратата си мислим, че той ще влезе през нея”, споделя майката.


Три дни почернените родители чакат да погребат детето си.


До новото обвинение на братят-биячи се стигна, след като Враца въстана. Градът се разгневи, защото вчера обвиненията бяха за причиняване на смърт по непредпазливост.


 

А местният окръжен прокурор се оплака, че общественото мнение оказва натиск на разследването. Пред местни медии Десислав Начков коментира, че когато общественото мнение влезе в съдебната зала, законът излиза.


Майката и бащата на Тодор обаче искат само справедливост.


Приятелката му пък и днес се върна към страшните минути на инцидента отпреди два дни, поднасяйки цветя на лобното място на Тодор и целувайки снимката му.


Днес стана ясно, че във фаталния ден Тодор е носел бокс – такива показания е дала приятелката му и други свидетели.


От София във Враца пък пристигна екип от Военно-медицинска академия, който ще извърши втора аутопсия на тялото на Тодор. Прокурори от Върховната касационна прокуратура също бяха командировани от столицата, за да помагат за разследването.

 

 

Граждани от София се събраха пред сградата на Съдебната палата в центъра на града, за да поискат справедливо наказание за смъртта на Тодор.


Още по темата гледайте във видеото.


Репортери: Десислава Георгиева и Велина Сашева

 

Видео/Снимки: БГНЕС