Предстоят му операции

 

Жесток побой над журналист в Поморие. Неизвестни пребиха с бухалки Стоян Тончев. На последните избори той беше и кандидат за общински съветник. Какво е състоянието му и каква е причината за агресията?


Тежко е състоянието на Стоян Тончев. Ударите, които са му нанасяли тримата нападатели, са основно в лицето и в главата. Стоян е нападнат снощи малко след като излязъл от дома на свои приятели в Поморие.


„Засили се към мен имаше джобен нож, имаше и бухалка. Налаган съм и с бокс. Но за мен това не е с цел сплашване, за мен това нещо е по примера на Враца - опит за убийство. Да, аз едното лице съм го видял и си го познавам”, разказа Стоян Тончев.


Първо върху него се нахвърлил един мъж, а после още двама. Удрян е основно в главата и лицето. Затова е с комоцио и тежка черепно-мозъчна травма.


„Има тежки отоци по лицето, фрактури на множества кости, като се започне от основата на носа към основата на черепа, счупена лява орбита, счупени скулни кости”, обяснява д-р Николай Недев – началник отделение „Неврохирургия МБАЛ-Бургас.


На последните местни избори Стоян Тончев беше кандидат за общински съветник в Поморие от Партията на Зелените и стана известен с плаката,на който пробожда октопод с меч. Има свой интернет сайт, в който често критикува местната власт.


„Аз по принцип нямам врагове. Според мен са много материалите, за които може, но общо взето те са свързани с Община Поморие. Никога не съм имал проблеми с някой друг”, добавя Стоян Тончев.


Кметът на Поморие отказа да коментира случая пред камера, но отхвърли каквато и да е връзка между нападението и общината. Градоначалникът изрази надежда полицията да залови извършителите.


„Продължават оперативните действия с цел установяване самоличността на нападателите, както и причините за въпросния инцидент”, обясни Цветелина Рандева - говорител МВР-Бургас.


Майката на Стоян е бивш журналист. Отказала се от професията заради безсилие.


„Отказах се, защото няма смисъл. Нищо не може да се промени в България, поне на този етап. Затова младите хора, ако имат възможност да я напускат”, коментира Светла Асенова - майка на Стоян.


„Ако някой си мисли, че ще може да ми затвори устата по този начин, жестоко се лъже”, категоричен бе Стоян Тончев.


Районната прокуратура в Поморие е образувала досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда срещу неизвестен извършител.


От полицията в Бургас съобщават, че работят по всички възможни версии - от личен мотив за отмъщение, до отмъщение, свързано с  някоя от публикациите в интернет-изданието, което е собственост на Стоян Тончев.


Полицията в Бургас има явно още работа по този пореден случай на жесток побой.


Репортер: Цеца Алексова