Колко независима е съдебната ни система?

 

Един SMS, изпратен от неизвестен изпращач към премиера Бойко Борисов и препратен от него към председателят на Върховният касационен съд предизвика истинска буря. Кой информира министър-председателя за случващото се по време на заседанието не стана ясно. Това обаче прекъсна работата на магистратите и изненадващо доведе премиера при тях.


„SMS-ът, който Лозан Панов показа на журналисти в четвъртък и обясни, че е получен от премиера Бойко Борисов, е изпратен на министър-председтеля от негов съветник”. Това каза самият Борисов в Народното събрание. Той уточни, че е получил информацията от човек, който няма общо с ВСС, но категорично няма да назове името му.

 

Highslide JS
 


Борисов обясни още, че не е говорил с Владмира Янева и с Лозан Панов и допълни, че Панов не може да му държи сметка как да гласува партията му.  


„Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме", гласи текстът на съобщението до Бойко Борисов.


„Въпросът според мен опира до пълната секретност на съдебната власт”, коментира в предаването „Събуди се” Ива Николова, журналист от агенция „Блиц”.


„В това заседание участниците са краен брой и те могат да се изброят поименно, като изключим министъра и председателят на ВКС, всеки един от останалите може да бъде заподозрян”, заяви адвокат Александър Пелев.


Според текста на SMS-а, адвокат Пелев предполага, че авторът на съобщението е бил вътре в залата на ВСС.