Очаква се вятърът по Черноморието да бъде до 24 м/с

Жълт код е обявен за 18 януари в 11 области на Източна и Южна България заради бурен вятър, информира БГНЕС.

 

Кодът е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска и Бургаска. В тези области ще духа силен и бурен северен вятър с пориви до 20 м/сек. Ще вали слаб сняг и ще има виелици и навявания. Вятърът ще е още по-силен – до 24 м/с, по Черноморието в областите Добричка, Варненска и Бургаска. В останалата част от страната е обявен зелен код.

 

Над страната ще преобладава облачно време. Снеговалежите ще продължат, но вече ще бъдат слаби, уточниха от НИМХ.

 

След обяд от запад ще започне процес на спиране на валежите и на разкъсване на облачността. Ще духа умерен, в Източна България силен и временно бурен север-североизточен вятър. Ще има снежни виелици и ще се образуват преспи. Застудяването ще продължи и минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а максималните между минус 6° и минус 1°.

 

Над планините ще бъде предимно облачно със слаби снеговалежи. По-късно през деня над масивите от Югозападна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа силен северен вятър. Мразовито време с минимални температури по най-високите върхове минус 20°-минус 18°, а максималната на височина 1200 метра ще бъде около минус 10°, на 2000 метра около минус 14°. Заради вятъра усещането ще е за още по-студено време. Има условия за измръзвания.

 

По Черноморието ще бъде облачно и ще продължи да превалява слаб сняг. Ще духа силен и временно бурен вятър от север-североизток. Ще има снежни виелици. Максималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°.

 

Следете актуалната прогноза за времето във Вашия регион в sinoptik.bg.

 

Каква е пътната обстановка в реално време можете да следите и на kamerite.bg.