Освен че намаление в цените няма да има, експертите очакват и поскъпване на тока

 

Рекордно ниски цени на горивата. Толкова евтин бензин и дизел сме плащали последно през 2009 година, изчисляват експертите. Днес дизелът се продава средно по 1,90 лева за литър, а най-ползваният бензин А-95 – 1,94 лева за литър. 

 

Във Варна горивото е дори още по-евтино – бензин А95 се продаваше средно за около 1,70 лева, а дизелът падна до 1,60 лева за литър. При рекордно ниските цени от седем години насам обаче отчитаме поредното поскъпване на храните от първа необходимост. През миналата година се е повишила цената на хляба, месото, млякото, яйцата, а от бранша не обещават поевтиняване.  

 

Потребителите са категорични – по-евтиният бензин не е достатъчен. Очакват спад в цените на основните хранителни продукти. Същото очакваше преди дни и премиерът Бойко Борисов. 

 

Освен че намаление в цените няма да има, експертите очакват и поскъпване на тока

 

"Цената на електроенергията е толкова пазарна, колкото аз съм на 20 години. При намаление на цените на горивата при тези процеси, които са в България, защо за най-бедните има инфлация и питам аз защо се държат тези цени. Или има картел и те са се договорили да държат едни и съши цени, или трябва да се проучи как стои въпросът в сивия сектор”, коментира финансовият експерт Мика Зайкова. 

 

Изчисленията показват още, че у нас са едни от най-скъпите горива в Европа. България се нарежда на четвърто място в ЕС по чистата цена на горивото без ДДС и акциз.