Янаки Стоилов е един от най-върлите покровители на бившия кмет, заяви гражданинът

 

"Янаки Стоилов е един от най-върлите покровители на Иван Евстатиев. Той не беше искрен в изказванията си за бившия кмет на Стрелча. Той е и причината местните да се притесняват дали ще има справедливо правосъдие". Това заяви за "Здравей, България" жител на Стрелча.

 

Общинският съвет в Стрелча заседава извънредно днес. Местните в града ще настояват да

Още по темата

бъде отнето почетното звание на бившия кмет, с което той е направен почетен гражданин на Стрелча. Вчера съдът в Панагюрище го остави в ареста по обвинение за изнасилване на 16-годишна ученичка. 

 

По-рано община Стрелча провери сделките на Евстатиев като кмет и установи липси за 1,2 млн. лева. Проверява се и пиарката на кмета Елина Георгиева, която има концесия за два общински рибарника. Тя стопанисва и хотела, в който живее Евстатиев и където се е случил сексуалният контакт между него и 16-годишното момиче.

 

Освен това хората настояват той да бъде изключен и като общински съветник. Оказва се обаче, че тази процедура е твърде сложна, защото самият Евстатиев трябва да подаде декларация, за да се оттегли като общински съветник.

 

"Той се направи почетен гражданин сам-самичък, като си доведе седем общински съветници", заяви гражданин на Стрелча. 

 

По-рано прокуратурата обвини бившия кмет, че упоил десетокласничката и осъществил полов контакт с нея. Тя е подала жалба за сексуален тормоз. Момичето твърди, че е пило само сок, но се предполага, че в него имало упойващи вещества. Късно снощи съдът реши да остави за постоянно в ареста бившият кмет. При излизането си от съда той беше освиркан от жителите на Стрелча.

 

В момента 16-годишното момиче е у дома с родителите си. Днес психолог разговаря със съучениците й.

 

 

Кой е Иван Евстатиев?

 

57-годишият юрист е бил прокурор в далечната 84-година. Кмет е на Пазарджик от 2003 до 2007г. Още 2004 е разследван заради сексскандал с непълнолетни просититутки. Една от тях даде показаия, че Евстатиев е поръчвал нея и други за кметската администрация и руска делегация на гости в Пазарджик.

 

За него чухме отново през 2008 г., когато се самопростреля в гърдите с пистолет "Байкал". Поне това е официалното становище на полицията. Хора в Пазарджишко обаче твърдят, че е бил прострелян от свой близък заради жена. Той е бил женен и има двама сина.

 

След като загуби на последните избори, Евстатиев стана адмиистративен директор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (бившият Земеделски колеж) в Пазарджик. Уволнен е миналата седмица - по какви причини, не е ясно.  

 

В Стрелча избирателите са 4000 на брой. Евстатиев е кмет на Пазарджик от 2003 до 2007 година, после 4 години е в Монголия, където бяга след скандала с прострелването. От 2011 до 2015 е кмет на Стрелча.