Потреблението на електричество се е вдигнало с 20% в сравнение с миналата седмица

 

Заради студа харчим много повече ток. Потреблението на електричество се е вдигнало с 20% в сравнение с миналата седмица. 

 

От опит експертите знаят, че консумацията "играе" най-много от +2 до -8 градуса. Тогава за всяко деление надолу в термометъра потреблението на ток у дома се вдига с 1,5%. Половината от сметката ни за ток отива именно за отопление. 23% дължим на бойлера. За осветление отиват 10% от сметката ни, а за готвене - едва 4%. 

 

Как да ни е топло и в същото време да намалим сметките си провери екип на Новините на Нова.

 

Януарският студ извади от нафталина допълнителни печки у дома. И резултатът не закъсня – казват хората, които следят колко ток произвежда и ползва България всяка една минута. Последният рекорд държи февруари 2012-а, когато натоварването в системата достига над 7400 мегавата. 

 

Колко обаче може да понесе домашният ни бюджет? Енергото идва на помощ с 10 съвета, които могат да намалят сметката ни с 15%. 

 

Енергоспестяващите крушки могат да намалят сметките ни с 6%. Пердетата върху отоплителното тяло пък намаляват възможността на топлината да влиза в дома и да го отоплява. Пречат не само пердетата, но и дрехите, ако решим да ги сушим върху парното или печката. 

 

Друг съвет е да има достатъчно разстояние между радиатора и най-близката мебел, за да не пречи на количеството топлина. Мебелите не трябва да са долепени, а дограмата – стара. 

 

В кухнята пък колкото по-стара е фурната, толкова по-бавно готви и повече харчи. Сметката надуват и наглед дребни неща, така наречените „енергийни вампири” – това са уредите на стенд бай. Например телевизорите, които стоят включени в контакта, дори и като не работят, както и зарядните на телефоните. Затова трябва да ги изключваме винаги, когато не сме у дома. 

 

Нормалната температура за дома е около 21-22 градуса, но трябва да знаем, че дори 1 градус надолу може да повлияе на сметката ни с до 10%.