Възможно е столичани вече да пътуват срещу 1,50 лева

 

Обмислят нови цени на билетите за градски транспорт в някои от големите градове. В момента общините правят последни изчисления дали да скочи таксата за пътуване. Най-вероятно обаче някои от тях ще се вслушат в призива на премиера да вдигнат местните такси.

Още по темата


В момента билетът в повечето големи градове струва 1 лев, а най-евтино е пътуването във Велико Търново и Благоевград – съответно 80 и 70 стотинки.


Промяна в цената се очаква в Бургас и София, като не е изключено столичани да пътуват срещу 1,50 лева.


Последната дума ще имат общинарите. Едно е сигурно - от следващата пролет таксуването за столичани в градския транспорт ще става електронно.


С новите правила цената на билетчето ще се определя от броя спирки или от времето, за което пътуваме.


Възможно е да бъде направено тарифиране на изминато разстояние, на брой спирки, на база време – еднократната карта да важи за 60-90-120 минути”, обясни Симеон Арнаудов от Центъра за градска мобилност в София. 


Още през този април електронно в автобусите ще се таксуват и бургазлии. Морският град ще бъде разделен на зони и за по-дълги разстояния ще се плаща повече.  


По-спокойни през тази година могат да са пътуващите във Варна. Там няма идея за повишение цената на билетите.


Най-евтин остава градският транспорт във Велико Търново. Засега билетчето няма да поскъпва и в Благоевград, Стара Загора и Пловдив. Русенци също ще продължават да пътуват срещу левче, но за тази цена ще могат да сменят няколко автобуса за час.