Чуждестранно дружество се оплака от корупционни действия в процедурата

 

Сигнал за мащабна корупция около врачанския мастодонт „Химко”. ДАНС и прокуратурата вече работят по случая. Съмненията са за периода преди комбината да бъде придобит от фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски. 

 

Става въпрос за писмо, изпратено преди дни до премиера, главния прокурор и американското посолство. Писмо, за което се разбира едва днес. Авторът на сигнала се казва Ян Аронов - президент на компанията ANJ Group Corp., регистрирана в Съединените щати. 

 

От документа, написан на лош български, става ясно, че компанията проявила интерес към покупката на „Химко”. Сериозен интерес, ако се вярва на написаното. Но вместо сериозно отношение, Аронов се жалва: „По време на посещението от нашите специалисти на завода, на г-жа Р. Томова изобщо изплатили в брой 15 000 евро пред свидетели. Нейният представител г-н Богданов, който се представя партньор на действащия министър-председател, на 8 септември 2015 г. в една от срещите е заяви, че договорът няма да бъде подписан, докато ние не изплащаме 500 000 евро в брой, при това, той обещал, че договорът ще бъде подписан на следващия ден. А впоследствие той уведомил, че освен тези пари, те още трябва да получат 500 000 евро от дейността на предприятието в бъдеще”.

 

Според сигнала парите са искани от сътрудник на премиера и в присъствието на шестима свидетели. 

 

В отговор от пресслужбата на Бойко Борисов поискаха разследване и заявиха, че служител на име Богданов, който се споменава в сигнала, не работи в Министерски съвет нито към момента, нито към деня на искания подкуп.  

 

Екип на Новините на Нова направи опит да намери американската фирма и нейният президент, но без резултат. Данни за тази компания нямат и в Американската търговска камара. 

 

Разследването по сигнала за 1 милион евро подкуп тепърва започва. Междувременно в отворено писмо 10 сдружения, представляващи чуждия бизнес у нас, изразяват загриженост от липсата на реална реформа в съдебната система. Според тях в страната ни има недостиг на върховенство на закона и това води до неувереност от страна на инвеститорите и нежелание за инвестиции в България.