Тя коментира дохода, от който се нуждае четиричленно семейство да живее добре

 

„През 2015 г. линията на бедност е била 286 лв., а правителството вече е изчислило и линията на бедност, която ще е валидна за настоящата 2016 г. – 300 лв. Пенсионерите, които получават минималната пенсия от 157 лв., са два пъти под линията на бедност. Тук идва въпросът за качеството на живота”.

Още по темата


Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият социален министър Христина Христова по повод изслезване на КНСБ, според което едно четиричленно семейство се нуждае от доход в размер на 2242 лв. за покриване на разходите за храна, образование, жилище и здравеопазване в края на 2015 г.


Тя определи линията на бедност, която съществува от няколко години като „откровеност пред населението” за това колко е най-малкият доход, който трябва да има всеки гражданин.


По думите ѝ методиката, която използва Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ, е коректна, тъй като социолозите там работят с потребителска кошница, в която трябва да са събрани най-необходимите ни стоки и услуги за живот – храна, ток, отопление и други.