Кои са те според премиера?

 

„Истината е, че в политическите послания в доклада има и доста отчетени позитивни неща, като приемането на актуализираната Стратегия за съдебна реформа, приемането на измененията в Конституцията, приемането на антикорупционната стратегия, създаването на съвета и проекта на закона на госпожа Кунева, който също е една от препоръките за спешно приемане. Основните препоръки са към Висшия съдебен съвет – свързани с дисциплинарните производства, с атестирането и с назначенията, с етичните правила и други препоръки”. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира на правителственото заседание доклада на Еврокомисията.

Още по темата

 

„Най-важната и спешната задача пред Министерството на правосъдието е внасянето на измененията на Закона за съдебната власт, които са свързани и с измененията на Конституцията”, добави той.

 

„Прекият избор от магистратите на членовете на ВСС е също изцяло неразработен, така че за това срокът е март месец и трябва да ви кажа, че той е изключително оптимистичен, бърз и спешен. Работата вече е започнала в министерството. Законът за съдебната власт е топ приоритет, така че в първите няколко месеца – февруари и март, ще бъдем изцяло фокусирани върху него”, увери министър-председателят.


 
"Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават", коментира министър-председателят Бойко Борисов в края на правителственото заседание.

 

Премиерът обобщи информация за приходите през януари, които по думите му надвишават с 900 млн. лв. събраното през януари 2015 г. В тази сума не са включени 250 млн. лв. възстановен на фирмите ДДС.

 

"Дори и най-големите скептици в Европа коментират борбата ни с контрабандата като чудо, което правим и правителството трябва с вдигната глава да обяснява как се бори с корупцията, защото основното в нея са парите. Няма по-видим признак в тази сфера – резултатът е в сайта на Министерството на финансите", посочи Борисов.

 

"Борбата с контрабандата дори и най-големите скептици в Европа вече я коментират като чудо, което правим. Затова имайте предвид, че всички тези олигарси, мафиоти, които години наред са взимали пари, смятайте какви щети им се нанасят. И днес има задържани газови цистерни, вътре пълни с цигари. Фирми, които продават горива – с нелегални цистерни вътре в земята. Понеже от сутринта тече операцията, следобед ще ги покажат да ги видите и на картинка. Всички те ще се възползват от всяка политическа възможност за подкрепа, която им се даде", добави той и похвали работата на приходната агенция, на МВР, ДАНС и прокуратурата.