Пари се предвиждат и за тунелите "Витиня", "Елешница" и "Топли дол"

 

"Няма достатъчно средства за аварийни ремонти на опасни пътни участъци". Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по повод инцидентът с падналото парче бетон от пътно съоръжение над автомагистрала „Хемус”.


Павлова съобщи, че за осигуряване на финансов ресурс за дългосрочно решаване на проблема с рисковите участъци по пътната мрежа, се разчита много на приходите от винетки.

 

"Това, което има в министерството и най-вече в бюджета на Пътната агенция се базира на прогнозата за прихода от винетки, която се надявам да надвиши 200 милиона, които имаме по бюджет и колкото досега, ако, разбира се, имаме добросъвестно заплащане на такива и спре тази антикампания, защото искаме пари за пътища, но те трябва все пак, те са въпрос на базиране на приходи. Разбира се, за спешни и аварийни ремонти в бюджета на пътната агенция имаме ресурс, но той е наистина ограничен", обясни министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

 

Видео: БГНЕС

 

"Във Варненска област приоритет за нас е да започнем с ремонта на Аспаруховия мост, тъй като за целия проект е необходима огромна инвестиция”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на реконструирания водопровод – клон за водоснабдяване на кварталите „Аспарухово”, „Галата” и „Звездица”:

 

Тя информира, че само за първа фаза, която включва първия мост и подхода, който е най-стар и в най-компрометирано състояние, са необходими около 3 млн. лева, за да може да започне реализацията и действията по проекта да продължат поетапно според възможностите на бюджета. 

 

Частично ще може да се работи и по рехабилитация на пътя за „Златни пясъци”. Павлова подчерта, че при планирането на инвестицията за по-цялостен ремонт трябва да се има предвид подземната ВиК инфраструктура, която трябва да бъде е подменена, за да може да се асфалтира.

 

"Ще търсим допълнително финансиране и за останалите приоритетни проекти в областта на пътната инфраструктура на територията на цялата страна”, каза още Павлова и посочи, че такива са тунелите и виадуктите, за които има разработена програма. 

 

Тя припомни, че с предоставените допълнително 100 млн. лв. през миналата година са били рехабилитирани над 80 км от магистралите „Тракия“ и „Хемус“. През тази година ще се разчита на подкрепа, за да започне ремонтът на тунелите „Витиня“, „Елешница“ и „Топли дол“ на магистрала „Хемус“, където трябва да бъдат ремонтирани изолациите и осветлението, които създават затруднения при осигуряване на безпроблемното движение.