Може да се превърне в глобална пандемия, предупреждават учените

 

Вирусът Зика се разпространява експлозивно и може да се превърне в пандемия, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО).

 

Ръководителят на СЗО Маргарет Чан дори призова за извънредна среща заради болестта, която да се състои на 1 февруари, съобщи ВВС.

 

„Нивото на тревога е изключително високо“, каза тя на среща на държавите членки в Женева. На предстоящата конференция през февруари СЗО трябва да вземе решение и дали епидемията трябва да бъде определена като заплаха за международното обществено здраве.

 

Чан обясни, че предишните масови случаи на вируса, който за първи път е открит при маймуна в Уганда през 1947 г., са преминавали относително леко. Сега обаче „ситуацията е напълно различна“, каза тя наблягайки на опасността вирусът да причинява вродени малформации, известни като микроцефалия, или неестествено малка глава при новородените.

Още по темата

 

“Причинна връзка между инфекцията на вируса Зика, вродени малформации и неврологични симптоми все още не е установена, но е силно допустима“, каза Чан. Тя допълни, че срещата на 1 февруари ще се опита да определи какви са нивата на международна тревога и какви да са мерките за борба с епидемията.

 

СЗО допуска, че броят на заразените в Северна, Централна и Южна Америка може да достигне 3-4 милиона, съобщава Би Би Си.

 

Смята се, че вирусът причинява тежки увреждания на плода на бременни жени. Болестта се пренася от комари, но протича незабелязано.

 

Само в Бразилия потвърдиха 270 случая на микроцефалия – деца, родени с недоразвит мозък и малка глава заради Зика.


За вируса няма ваксина и разработването й може да отнеме 10 години.


В същото време болестта се разпространява с голяма скорост в Южна Америка. Очаква се скоро да обхване целия континент, както и Централна Америка и големи части от Северна Америка. Вече има отделни случаи и в Европа, след като туристи са посетили огнищата на вируса. 


Вирусът е наблюдаван за пръв път в Африка. Доскоро не беше смятан за опасен, вероятно поради слабото му изследване.

 

 

Бебето на Хилда е родено с микроцефалия. Мозъкът му е недоразвит. Смята се, че това усложнение е свързано с вирусната инфекция Зика.


„За нас беше шок, защото никой не знаеше как да ни обясни състоянието на бебето и никой не знаеше какво е микроцефалия, и какво я причинява”, разказва Хилда Венансио да Силва.

 

Лечение няма. Ваксина срещу вируса - също. Заболяването е разпространено основно в Бразилия. Но регистрирани случаи има вече в 18 държави и райони на Американския континент. В Съединените щати и Европа също се съобщава за заразени със Зика, които пътували от Латинска Америка.


„Всички от общността на латиноамериканските и карибските държави трябва да се обединим и да обменяме информация за Зика-вируса и потвърдените случаи”, обяснява президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос.


При възрастните оплакванията са най-вече от температура, болки в главата и мускулите. После отминава. По-сложно е при бременните жени. Бебетата се раждат с недоразвити мозъци.


Преносител на вируса е така наречения тигров комар. Към януари 2016-та от насекомото има в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Експерти обаче уверяват, че заплахата за заразяване у нас е минимална.


„Ако човек отиде в Латинска Америка и Карибския басейн, зарази се, върне се в България и живее и работи в някои от проблемните области, където има в нашата страна комари, които пренасят този вирус. Ако болен човек бъде ухапан от комар, тази инфекция може да бъде пренесена и на други българи”, обяснява проф. Тодор Кантарджиев - директор на Центъра по заразни и паразитни болести.


Или с други думи - това, че тигрови комари има и у нас, само по себе си не означава нищо. Пътуващите към държавите със зика вирус обаче, трябва да внимават.